Het station van Groningen ANP

Het Station van Groningen is door reizigers gekozen als het mooiste station van Nederland. Het station van Valkenburg eindigde op de tweede plek.

Dat maakte Michiel Jonker van de NS bekend in het NOS Radio 1 Journaal. "Groningen was eigenlijk al vanaf dag één favoriet en liet alle grote stations ver achter zich", zegt Jonker. "En met Valkenburg op de tweede plek kun je zeggen dat de historische stationnetjes de grote namen hebben verslagen."

Reizigers konden via sociale media stemmen op wat zij het mooiste station vonden. Daaruit kwam een lijst met acht stations.

Naast Groningen en Valkenburg stonden daar Amsterdam Centraal, Amsterdam Amstel, Den Haag Hollands Spoor, Eindhoven, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal op:

Jonker vermoedt dat Groningen heeft gewonnen omdat het gaat om een monumentaal pand. "Het heeft een fantastisch plafond en een soort klein museum erin."

Binnenkort komt daar de plaquette met de tekst 'Mooiste station van Nederland 2019' bij. Verder betekent de benoeming volgens Jonker niet zo veel.

"Het geeft vooral aan dat een station ook leeft onder de mensen en dat het gewaardeerd wordt. Een station is niet alleen maar een plek waar je binnen rent om je trein te halen, het wordt ook steeds meer een plek om te verblijven."

STER reclame