Ellen van Dijk (r) werd vorig jaar Europees kampioen tijdrijden, Anna van der Breggen werd tweede
NOS Wielrennen

EK wielrennen live bij de NOS: 'Hopen op Hollandse koers met wind op de dijken'

In Alkmaar worden deze week dertien Europese kampioenstruien verdeeld onder de wielrenners- en rensters. De NOS doet woensdag, donderdag, zaterdag en zondag live verslag van de wedstrijden op de EK in eigen land.

Wat kunnen we verwachten in de tijdritten, bij de wegwedstrijden voor de mannen en vrouwen en op het nieuwe onderdeel mixed relay? Commentator Gio Lippens kijkt vooruit.

EK wielrennen live bij de NOS

De EK beginnen woensdag met de mixed relay, dat is iets nieuws. Wat gaan we zien?
"Het is de vervanger van de ploegentijdrit voor merkenteams en zal dit jaar ook voor het eerst op de WK op deze manier verreden worden. Per land starten eerst drie mannen die met elkaar een ploegentijdrit rijden. Als de tweede man over de streep komt, starten de drie vrouwen. De tijd van de tweede vrouw telt."

"Het is lovenswaardig dat er voor een genderneutraal onderdeel is gekozen. Maar ik ben benieuwd of het voor het publiek ook interessant is. Ik heb ook wel mijn twijfels. Als ik naar de startlijst kijk, heb ik niet het idee dat landen met de sterkst mogelijke opstelling rijden. Dus of ze nemen het onderdeel niet serieus, of ze stellen hun beste renners pas op bij de WK..."

"De Nederlandse selectie voor de EK bestaat uit Koen Bouwman, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Amy Pieters, Floortje Mackaij en Riejanne Markus. Dat zijn wel hardrijders, maar de echte tijdritspecialisten als Jos van Emden en Ellen van Dijk rijden alleen de individuele tijdrit."

Donderdag worden dan de individuele Europese tijdrittitels verdeeld bij de mannen en de vrouwen. Wie zijn daar de kanshebbers?
"Bij de vrouwen kan het bijna niet anders dan dat Ellen van Dijk gaat winnen. De afgelopen drie jaar werd zij elke keer Europees kampioen. Ik verwacht echt dat ze de beste is, want ik heb ook niet het idee dat er heel zware concurrentie is."

"Het parcours is ook in het voordeel van Van Dijk. En ook van Lucinda Brand trouwens, de tweede Nederlandse deelneemster. Het is totaal niet technisch, alleen maar rechtdoor rammen. Het parcours van de vrouwen en mannen is even lang, trouwens: 22,4 kilometer."

Remco Evenepoel komt als winnaar over de streep in de Clásica San Sebastián

"Bij de mannen ligt het meer open. De Europese kampioenen van de afgelopen jaren, Victor Campenaerts en Jonathan Castroviejo, zijn er niet bij. En ook Tom Dumoulin en Primoz Roglic zijn er niet."

"Ik verwacht dat Remco Evenepoel gaat toeslaan. De Belg won zaterdag nog de Clásica San Sebastián, een hele grote WorldTour-wedstrijd. En hij is pas 19 jaar. Vorig jaar werd hij nog wereldkampioen op de tijdrit én in de wegwedstrijd bij de junioren. Ook Stefan Küng, Yves Lampaert en Kasper Asgreen staan op de startlijst en zijn kanshebbers."

"Namens Nederland rijden Jos van Emden en Sebastian Langeveld. Als alles meezit, dan zit er voor hen misschien ook wel een medaille in."

Zaterdag en zondag worden de Europese titels op de weg verdeeld. Hoe ziet het parcours rond Alkmaar eruit?
"De mannen rijden eerst een flinke ronde door Noord-Holland en daarna 11 keer een lokale ronde van 11,5 kilometer. De vrouwen rijden alleen 10 keer die lokale ronde. In dat rondje ligt ook nog een stuk van 1100 meter met kasseitjes. Maar het is verder natuurlijk zo plat als een dubbeltje."

"Het koersverloop is afhankelijk van het weer... als het nou vanuit de goede richting hard gaat waaien, kan dat interessante situaties opleveren met waaiers. Misschien kunnen de topsprinters dan wel gelost worden. Ik hoop dus op een echte Hollandse koers met wind op de dijken."

"Maar normaal gesproken verwacht ik wel een massasprint, misschien is dat zelfs wel onvermijdelijk. In ieder geval bij de mannen. Bij de vrouwen gebeurt het nog wel eens dat een sterke renster of een groepje wegrijdt en weg kan blijven."

Wie zijn de favorieten voor de wegwedstrijd bij de vrouwen en de mannen?
"Bij de vrouwen denk ik aan de sterke Nederlandse sprinters Kirsten Wild en Nederlands kampioen Lorena Wiebes. Wiebes heeft dit jaar al heel veel sprints gewonnen, ook afgelopen zaterdag in Londen. Hoewel, Kirsten Wild was eigenlijk sneller, maar werd gediskwalificeerd."

"Ook de regerend Europees kampioene Marta Bastianelli doet mee, zij kan ook goed sprinten. Maar voor hetzelfde geld lukt het Lucinda Brand of Marianne Vos om weg te rijden, alleen of met een groepje. Dan kunnen zij ook winnen. Dat maakt de vrouwenwedstrijd wel interessant."

Sprintster Lorena Wiebes (r) won in juni de wegwedstrijd op de Europese Spelen, Marianne Vos (l) werd tweede

"Bij de mannen staan er heel veel topsprinters op de deelnemerslijst: Dylan Groenewegen, Elia Viviani, regerend Europees kampioen Matteo Trentin, Arnaud Démare, Pascal Ackermann, Alexander Kristoff, Mark Cavendish... ga zo maar door.

Ik zie niet één huizenhoge favoriet. Misschien Groenewegen, maar Viviani schat ik net zo hoog in. De Italiaanse ploeg is ook helemaal rondom hem gebouwd. In de Tour ontliepen ze elkaar nauwelijks iets. Gelukkig mag de Australiër Caleb Ewan (winnaar van drie Touretappes, red.) niet meedoen."

Uitzendingen EK wielrennen bij de NOS

dag tijd onderdeel waar?
woe. 7 aug. 14.30 uur mixed relay (m+v) NOS.nl, NOS-app
do. 8 aug. 10.45 (v) + 15.00 (m) uur tijdrit (m+v) NOS.nl, NOS-app
za. 10 aug. 14.00 uur wegwedstrijd (v) NPO 1, NOS.nl, NOS-app
zo. 11 aug. 14.00 uur wegwedstrijd (m) NPO 1, NOS.nl, NOS-app

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl