NOS NieuwsAangepast

Promovendus van 89 in Nijmegen

Aan de Radboud Universiteit Nijmegen verdedigt de 89-jarige Gerrit Deems later deze maand zijn proefschrift. Hij is dan voor zover bekend de oudste promovendus van Nederland die zijn dissertatie in het openbaar verdedigt.

Het proefschrift van Deems gaat over de Nederlandse priester Alphons Ariëns, die leefde van 1860 tot 1928 en die bekendstaat als de grondlegger van de katholieke arbeidersbeweging. Hij speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de katholieke sociale leer.

Deems heeft zijn proefschrift vooral gewijd aan de sociale activiteiten van Ariëns, die ook nog aan de wieg stond van vier tijdschriften, onder meer ter bestrijding van drankgebruik, en die ook belangrijk was voor de emancipatie van de katholieke vrouw.

Een leven studeren

Gerrit Deems werkte als vertegenwoordiger in het bedrijfsleven en in verschillende sectoren in het maatschappelijk werk. Na zijn pensioen studeerde hij af in de filosofie en de theologie, waarin hij nu promoveert.

Deems heeft ruim vijftien jaar aan zijn proefschrift gewerkt. Hij beschouwt de promotie als de afsluiting van een leven lang studeren, liet hij vandaag weten. Na de promotie is hij doctor in de theologie. In november wordt hij 90 jaar.

Oudste

Overigens is Gerrit Deems niet de oudste die een proefschrift afrondde. Dat was de 92-jarige classicus Han Douwes. Hij werd ziek, een week voor hij zijn onderzoek in het openbaar aan de Universiteit van Amsterdam kon verdedigen. Hij verdedigde zijn dissertatie vanuit zijn ziekbed, waarna het bestuur van de UvA hem zijn bul overhandigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl