AFP
NOS Nieuws

Extreme fietswedstrijd van 4000 kilometer gewonnen door Duitse studente

De 24-jarige Fiona Kolbinger uit Duitsland heeft de zevende editie van de Transcontinental Race gewonnen, een fietswedstrijd van het oosten naar het westen van Europa. Ze heeft 10 dagen, 2 uur en 48 minuten over de tocht van zo'n 4000 kilometer gedaan. Kolbinger is de eerste vrouw die erin slaagt om als eerste de finish te bereiken.

Ruim tien uur later werd de tweede plek veroverd door de Brit Ben Davies. Voor hem was het de derde keer dat hij meedeed aan de wedstrijd.

Burgas naar Brest

De Transcontinental Race wordt jaarlijks gehouden. De route van de race is steeds anders, de lengte varieert van 3200 tot 4200 kilometer. Dit jaar begon de race op 28 juli om 6.00 uur in de Bulgaarse stad Burgas, aan de kust van de Zwarte Zee. De finish lag 4000 kilometer naar het westen, in Brest, het westelijke puntje van Frankrijk. Voorgaande jaren liep de route van West- naar Oost-Europa.

Kolbinger kan zelf nog niet geloven dat ze echt eerste is geworden. "Ik ben zo verbaasd", zei de studente na afloop. "Ik had nooit verwacht dat ik deze wedstrijd zou winnen." Dit was de eerste langeafstandswedstrijd waar ze aan meedeed.

AFP
Kolbinger na de finish in Brest

De Transcontinental Race is een individuele race. Wanneer en hoelang achter elkaar iemand rijdt, deelt de fietser zelf in. Het startpunt en de finish liggen vast, net als vier vaste controlepunten. Zo leggen de deelnemers een gravelweg af en fietsen ze over de Col du Galibier, een van de hoogste paswegen van de Franse Alpen. Welke route ze verder nemen, is volledig aan hen.

De race begon in Burgas met een massastart:

Hulp van andere deelnemers, vrienden of familie niet toegestaan. Het is de bedoeling dat de deelnemers zelf voor accommodatie en eten zorgen. Alle deelnemers worden gevolgd met een gps-tracker. Zo kan de organisatie onder meer in de gaten houden of ze zich aan de regels houden.

De eerste Transcontinental Race was in 2013. Het aantal deelnemers is in zeven jaar tijd behoorlijk gestegen. Bij de eerste editie stonden er 30 deelnemers aan de start; dit jaar waagden 265 mensen zich aan de barre tocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl