De schapen van schaapherder Van Zomeren achter het hek met elektrische bedrading
NOS Nieuws

Schaapherders nemen maatregelen tegen wolf: 'Je doet het liever niet'

De wolf is terug in Nederland; op de Veluwe is sinds enkele maanden een wolvenpaar gevestigd met drie kleine welpjes. De komst van het roofdier vormt een uitdaging voor schapenhouders. De afgelopen jaren zijn al tientallen schapen (dood)gebeten door wolven.

Daarom biedt de provincie Gelderland na de zomer de mogelijkheid om subsidie aan te vragen waarmee preventieve maatregelen kunnen worden genomen. Dat kunnen hekken zijn met elektrische bedrading, maar ook netten of honden.

Maar wachten op subsidie duurt voor sommigen te lang. Daphne van Zomeren is schaapherder in Nunspeet en heeft al een hek met elektrische draden geplaatst om haar schapen te kunnen beschermen. "Je doet het liever niet. Maar zoals het er nu uitziet, valt het niet op." De stroomdraden zullen de wolven ervan weerhouden onder het hek door te graven of eroverheen te springen.

Verwelkomen

Van Zomeren woont middenin het leefgebied van de wolf. Daarom heeft zij al maatregelen getroffen. "We hadden graag willen wachten op subsidie, want zo'n hek kost natuurlijk veel geld", vertelt de schaapsherder.

Ondanks de bedreiging die de wolf vormt voor de schapen, is het dier volgens Van Zomeren welkom in het gebied. "Zelf zijn we ook met natuurbeheer bezig. We proberen een positief beeld uit te dragen door zowel de schapen te beschermen als de wolf te verwelkomen."

Bekijk hier de reportage over de maatregelen tegen wolven van schaapherder Van Zomeren:

'Schade vergoeden die wolf aanricht, maar vooral schade voorkomen'

Als een kudde schapen zich op onbeschermd terrein bevindt, pakt de wolf volgens Van Zomeren alles wat beweegt. "De dieren zullen dan hard heen en weer rennen. De wolf kan dan veel schapen beschadigen en zelfs doden." Of het hekwerk voldoende bescherming biedt, weet de herder niet. "We weten niet hoe het gedrag van de wolven zal zijn nu er drie welpjes zijn."

Voorzitter van de Wolvencommissie, Pieter van Geel, vindt het goed dat schaapherders al preventieve maatregelen hebben genomen. "Die initiatieven moeten volgens de commissie ook betrokken worden bij de regels voor subsidie die aan de provincie zullen worden voorgelegd."

Om de juiste regels op te stellen kijkt de commissie ook naar de maatregelen die elders worden genomen om de wolf op afstand te houden, bijvoorbeeld in Duitsland of Polen. Op basis daarvan stelt de commissie een advies op over de subsidie die schaapherders binnenkort kunnen aanvragen.

Ook hobbyboeren met een klein aantal schapen kunnen binnenkort een beroep doen op subsidie. "Dat is een hele andere categorie. We merken veel verschillen tussen professionele schaapherders en hobbyherders, maar die laatste categorie kan ook maatregelen nemen."

De komende tijd zullen er verschillende pilot-projecten zijn waarbij maatregelen worden getest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl