Vandaag werd de mobiele windmolen bij TU Eindhoven opgebouwd
NOS Nieuws

Windmolen met zonnepanelen erop kan festival liters diesel besparen

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

De TU Eindhoven heeft een wereldprimeur: een windmolen die inklapbaar is en voorzien van zonnepanelen. De molen is bedoeld om op grote muziekfestivals dieselgeneratoren te vervangen. Een beetje festival zoals bijvoorbeeld Lowlands gebruikt in drie dagen meer dan 100.000 liter diesel, en nog eens duizenden liters benzine. Dat stinkt en vervuilt; een alternatief is meer dan welkom.

Maar die vervanging moet betrouwbaar zijn; veilig en stabiel de benodigde stroom leveren. Stroomuitval zou een ramp zijn. Bovendien moet het alternatief snel op te bouwen en af te breken zijn, bij voorkeur binnen één dag.

Het werd een GEM-toren: dat staat voor Green Energie Mill. De toren is uitgeklapt 23 meter hoog, ingeklapt is het een pakket dat op een kleine vrachtwagen kan. Bovenop zit een windturbine en aan de drie zijkanten gekleurde zonnepanelen. Die kleuren hebben een functie: ze zijn gevoelig voor verschillende soorten licht en sturen de energie door naar collectoren in de randen van het paneel waar ze in zitten. Onderin de toren zit een accu die de energie opslaat.

Ontmoetingsplek

De toren staat op een plateau met uitlopers naar drie kanten, die zorgen voor stabiliteit. Vastzetten met pinnen of buizen gaat niet, want dan zou bij elk festival nagegaan moeten worden of er geen leidingen in de grond liggen die kunnen beschadigen. Bovendien kan het plateau dienst doen als ontmoetingsplek, waar festivalgangers hun mobieltje kunnen opladen.

De toren zal getest worden op Noorderslag, Dour en Glastonbury. Maar Pukkelpop is het eerste festival waar de toren geplaatst wordt. Het festival gaat over tien dagen van start in Hasselt, België.

Bekijk hier wat de plannen zijn van TU Eindhoven en Pukkelpop met de mobiele windmolen:

TU Eindhoven test alternatief voor dieselslurpende generatoren op festivals

De veiligheidsman van Pukkelpop, Raf Verjans, kwam vanmiddag naar Eindhoven, want voor het eerst werd de toren uitgeklapt en met de accu getest.

"Wij hebben op Pukkelpop een luxe camping. Daar gaan we hem uitproberen," vertelt hij. "We gebruiken hem voor de catering, de stroomvoorziening in de verschillende bars, en voor de verlichting." Hij denkt dat het een uitkomst kan zijn. "Wij gebruiken gauw 150.000 liter diesel, en er zijn weinig of geen betrouwbare alternatieven."

Projectleider Faas Moonen van de TU Eindhoven heeft over belangstelling niets te klagen. "We zijn benaderd door de Formule 1, door de start van de Vuelta, enzovoort. Allemaal partijen die de testen die we nu doen volgen, en graag mee willen doen."

Op het terrein staan ook twee mensen van Defensie het optakelen van de toren met belangstelling te volgen. "Wij zijn van de afdeling Energietransitie", vertellen ze. "Bij Defensie willen we in 2050 zoveel mogelijk van onze kampementen energiezuinig hebben." Kijkend naar de felgekleurde zonnepanelen voegen ze er lachend aan toe: "Al zou-ie natuurlijk wel een andere kleur moeten hebben. Groen of zandgeel of zo."

Acht of negen torens

Moonen denkt dat een festival van redelijke omvang acht of negen torens nodig zal hebben. Maar zeker weet hij dat pas nadat de molen echt gedraaid heeft. En dat gebeurt over tien dagen voor het eerst op Pukkelpop, gevolgd door de Dutch Design week in oktober.

En wat er daarna komt? "We wachten het af, " zegt Faas Moonen. "Het is in ieder geval winst dat ook de organisatoren van grote evenementen gaan nadenken of het niet anders dan vervuilend kan. Dat is al een grote stap vooruit. Hoe snel we de volgende stappen kunnen zetten, gaan we nu uittesten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl