Bekijk de samenvatting van ADO Den Haag-FC Utrecht: 2-4 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

FC Utrecht is het seizoen begonnen met een spectaculaire overwinning bij ADO Den Haag. Wederom leken de Domstedelingen gebukt te gaan onder de hoge verwachtingen, maar nu knokten ze zich uit geslagen positie knap terug (2-4).

Het elftal van John van den Brom blameerde zich in de voorronde van de Europa League tegen het bescheiden Zrinjski Mostar, een dreun die zijn uitwerking ook zondag nog even kende. Ook al was het begin nog wel aardig, al snel voerde ADO Den Haag de regie in eigen stadion.

ADO trad aan zonder architect Abdenasser El Khayati, die vanwege een gewenste transfer naar Qatar buiten de selectie werd gelaten. Maar het linkerbeen van Aaron Meijers bleek een uitstekend alternatief voor de dode spelmomenten. Eerst krulde hij een vrije trap achter Maarten Paes na knullig hands van Emil Bergström, kort daarna vond hij met een corner het hoofd van Erik Falkenburg (2-0).

Jensen gepasseerd

Paes dus tussen de palen bij Utrecht, want David Jensen werd na zijn geblunder van afgelopen donderdag gepasseerd. Maar niet alleen de keeper stond ter discussie, ook in de aanval besloot Van den Brom met de vrees voor een nieuwe blamage snel in te grijpen.

Gyrano Kerk had via de rug van Robert Zwinkels al voor de 2-1 gezorgd, toen Justin Lonwijk plaats moest maken voor Issah Abass. En nadat Kerk met wat mazzel de graaiende Zwinkels voor een tweede keer te snel af was, moest ook de gefrustreerde Václav Cerny met geel op zak het veld ruimen voor Nick Venema.

Aaron Meijers (links) laat Maarten Paes kansloos met zijn vrije trap ProShots

De thuisclub kwam na een vervroegd Haags Kwartiertje amper meer in het stuk voor en hielp de bezoekers met een tweede eigen goal op weg naar een eenvoudige zege. Een kopbal van Emil Bergström werd door Lex Immers van richting veranderd, waarna de rollen ineens volledig waren omgedraaid.

Toevallig waren de twee makers van de eigen goals de enige twee selectieleden die ook al onder contract stonden bij ADO toen de club acht jaar geleden onder Van den Brom het beste seizoen van deze eeuw kende. Dat was ook mede te danken aan Dimitri Boelikin die destijds als spits vaak het verschil maakte.

Uitblinker Kerk

Nu wacht Van den Brom tot aankoop Adrián Dalmau wedstrijdfit is, al deed de ongepolijste Venema hem vast even denken aan de beresterke Rus van weleer. Zonder na te denken bepaalde de goalgetter uit Austerlitz hard via de onderkant van de lat de eindstand op 2-4 na voorbereidend werk van uitblinker Kerk.

Met het oog op de strijd in de subtop kent Utrecht een uitstekend weekend met puntenverlies voor concurrenten Vitesse en Feyenoord. ADO moet hopen dat na de transferperikelen rond de ploeg de focus snel weer volledig op het sportieve aspect kan.

Bekijk hieronder de reacties na afloop van het duel tussen ADO Den Haag en FC Utrecht:

Kerk: 'Ik denk dat het mijn doelpunt is, ik heb er twee gemaakt'
Statistieken ADO Den Haag-FC Utrecht:

STER reclame