1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
WWF Sardegna/Italia
NOS Nieuws

Duizenden kilo's gestolen zand en schelpen in beslag genomen op Sardinië

Wie denkt dat een hoopje stenen of zakje zand van een Sardijns strand een mooi aandenken is voor thuis, kan toch beter naar een lokaal souvenirwinkeltje gaan voor een koelkastmagneet, keukenschort of delicatesse. Het is namelijk verboden om zand en stenen mee te nemen vanaf het Italiaanse eiland Sardinië, en je riskeert ook een boete die kan oplopen tot 3000 euro.

De laatste jaren is er een grote hoeveelheid gestolen stenen, schelpen en zand in beslag genomen. Het gaat bij elkaar om ruim 10.000 kilo. Een woordvoerder van beschermd natuurgebied Tavolara laat aan de krant Corriere della Sera weten dat "de magazijnen op het vliegveld van Olbia overvol zijn door al het zand dat in beslag is genomen".

De regionale overheid en het Italiaanse Staatsbosbeheer hebben nu de krachten gebundeld en brengen alles weer terug naar de kustgebieden. Het gestolen zand wordt naar de plaats Porto San Paolo gebracht, en de schelpen en stenen naar Tavolara, een klein eiland ten noordoosten van Sardinië.

Plastic flessen

Veel toeristen verpakken het zand in doorzichtige flessen in de hoop het mee naar huis te kunnen nemen. De autoriteiten zetten echter in op strenge controles, dus worden de souvenirs weer ingenomen. En dat niet alleen: reizigers krijgen ook een boete die kan variëren tussen de 500 en 3000 euro.

Het lijkt misschien een onschuldige daad, maar volgens milieuactivisten kan het stelen van zand en stenen leiden tot milieuschade. Natuurbeschermingsorganisatie WWF Italia voert al jaren actie om strandgangers bewust te maken van de schade die zij aanrichten. In 2016 lanceerde de organisatie al een campagne om 'stranddieven' aan te spreken.

De actie lijkt tot nu toe nog niet zijn vruchten afgeworpen te hebben. De Italiaanse krant Il Sole 24 ore schreef eind juli dit jaar nog dat het aantal diefstallen deze zomer weer is toegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl