Activisten demonstreren bij NAVO tegen 'Fort Europa', 18 opgepakt
Op het terrein van de NAVO en onderzoeksinstituut TNO in Den Haag zijn vanochtend zes activisten opgepakt. Elf anderen zijn 's middags op het dak van het NAVO-gebouw gearresteerd. Een achttiende is buiten het terrein aangehouden vanwege het niet hebben van een identificatiebewijs. De rest van de actievoerders is vertrokken.
De activisten zijn van de groep No Border Camp, onderdeel van het linkse, autonome No Border Network. Ze verzetten zich tegen het Europese en Nederlandse migratiebeleid, dat in hun ogen inhumaan is, en tegen "het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten". Volgens hen is zowel NAVO als TNO daarbij betrokken.
De groep was het dak van het NAVO-gebouw op geklommen om een spandoek op te hangen met de tekst 'Geen mens is illegaal'. Voor de hekken van het gebouw waren zo'n vijftig à zestig activisten.
Bekijk hier de beelden:
"Onderzoeksinstituut TNO behoort tot de grootste ontvangers van EU-subsidies voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor grensbewaking", schrijft de groep in een persbericht. "De muren van Fort Europa worden hoger, reddingsacties van hulporganisaties worden tegengewerkt en vluchtelingen worden opgesloten en gedeporteerd."
Huize Ivicke
"Genoeg reden om in actie te komen", schrijft de groep. De activisten organiseerden sinds donderdag een 'No Border Camp' in het gekraakte Huize Ivicke in Wassenaar, met verschillende activiteiten en workshops. Daar zouden zo'n 200 mensen op af zijn gekomen.
Donderdag werd geprotesteerd bij het Rode Kruis, vrijdag bij uitzendbureau Otto Work Force en zaterdag bij een detentiecentrum in Rotterdam, waar uitgeprocedeerde asielzoekers wachten op hun deportatie.
Bij het Rode Kruis werden flyers uitgedeeld aan werknemers omdat de hulporganisatie samenwerkt met Airbus. Dat bedrijf is naast vliegtuigbouwer ook de op zes na grootste wapenfabrikant ter wereld. Volgens de activisten is de samenwerking tussen de twee "vooral bedoeld om het imago van een wapenbedrijf op te poetsen". De actie bij uitzendbureau Otto was om aandacht te vragen voor de "precaire" omstandigheden van voornamelijk Poolse arbeiders in Nederland.
De VVD in Wassenaar maakte zich zorgen over de groep activisten. "Het gaat van kwaad tot erger", zei fractievoorzitter Laurens van Doeveren tegen Omroep West. "Eerst was het een groepje activisten die het pand kraakte. Daarna is de groep steeds groter geworden - ook met buitenlandse krakers - en nu gaat het met 200 actievoerders naar the next level."