NOS NieuwsAangepast

'Vliegende Fransman' op flyboard het Kanaal over

De Fransman Franky Zapata is erin geslaagd om met een flyboard het Kanaal over te vliegen. Hij steeg vanochtend op in de Franse kustplaats Sangatte en landde zo'n twintig minuten later en 35 kilometer verder in St. Margaret's Bay aan de Engelse kust.

Zapata werd uiteraard door camera's gevolgd:

Poging 2 gelukt! Fransman vliegt Kanaal over met flyboard

Het was de tweede poging van Zapata om op zijn eigen uitvinding het Kanaal over te steken. Vorige week mislukte dat nog; hij belandde in het water toen het vliegende bord onderweg moest worden bijgetankt. Nu ging het bijtanken wel goed.

'Geweldig om te zien'

Zapata was na afloop opgelucht en blij. "Het ging goed, ik ben tevreden", zei hij tegen de Franse televisie. "Het was geweldig om te zien hoe de kust dichterbij kwam." De Fransman zei verder dat hij nu toe is aan vakantie.

De eerste poging om het Kanaal over te vliegen was op 25 juli, toen het precies 110 jaar geleden was dat de Fransman Louis Blériot dat als eerste in een vliegtuig deed. Zapata wilde op zijn flyboard in Blériots voetsporen treden.

AFP
Zo bereikte Zapata de Engelse kust bij Dover

Zapata zei voorafgaand aan zijn eerste poging dat hij maximaal 20 meter hoog en gemiddeld 140 kilometer per uur moet vliegen om de overkant te halen. En dat is bepaald niet makkelijk: "Als je op zo'n board staat en snoeihard vliegt, staat er enorme druk op je lichaam", vertelde hij. "Het voelt alsof je spieren verbranden."

Het flyboard, dat Zapata zelf bedacht en ontwierp, kan een snelheid bereiken van 190 kilometer per uur dankzij vijf ingebouwde mini-turbomotoren. Hij kan genoeg brandstof meenemen om tien minuten te vliegen. Daarna moet kerosine worden bijgevuld. Intussen werkt de uitvinder alweer al een nieuwe versie van zijn board, die bestemd is voor het Franse leger.

De veertigjarige Zapata werd bekend toen hij op 14 juli over de Champs-Élysées in Parijs vloog op zijn flyboard. Voordat hij uitvinder werd, was hij een bekroond jetski-racer, waarmee hij zowel Europees als wereldkampioen werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl