File op de A40 bij Duisburg, gisteren EPA

In Frankrijk, de Alpenlanden en Italië is vandaag veel vakantieverkeer op de snelwegen. Het is de eerste zaterdag in augustus, ofwel zwarte zaterdag. Volgens de ANWB was de grootste drukte in Frankrijk rond het middaguur. Op het hoogtepunt stond er 720 kilometer file.

In Duitsland was het vanochtend zeer druk op de wegen tussen München en het Oostenrijkse Salzburg. Voor de beruchte Gotthardtunnel in Zwitserland was de vertraging ongeveer een uur en vanuit Italië naar het noorden anderhalf uur.

Later vertrekken

De verkeersdienst gaf mensen het advies om vandaag pas na 08.00 uur te vertrekken, zodat mensen achter de file aanrijden. De reis een dag later plannen, is volgens Edwin Gerritsen van de ANWB ook een goed idee. "Morgen geldt er een heel ander beeld, dan is het een stuk minder druk", zegt hij.

Zwarte zaterdag is traditioneel een van de drukste dagen in de zomer. Vaak is het de laatste zaterdag van juli of de eerste van augustus. Vandaag gaan veel Fransen op vakantie en ook in Italië is de vakantie begonnen.

STER reclame