Een leerling krijgt bijles in Den Haag
NOS Nieuws

Bijlesscholen zien zomerklandizie toenemen

Het aantal kinderen op de basisschool die in de zomervakantie bijles krijgen, neemt toe. Uit een belronde van het Jeugdjournaal komt het beeld naar voren dat vooral in de grote steden ouders hun kinderen in de zomer laten bijspijkeren.

Bijlesscholen zeggen dat de toename mede komt door het lerarentekort op basisscholen. Door lesuitval en de vele wisselingen van leraren zouden kinderen daar minder leren.

De Algemene Onderwijsbond erkent het probleem. "Het heeft te maken met de grootte van klassen, uitval en kinderen die noodgedwongen verdeeld worden over andere groepen. We horen dit veel van onze achterban", zegt een woordvoerder.

In deze video leggen kinderen uit waarom zij hun zomervakantie willen verruilen voor extra lessen:

Meer kinderen krijgen bijles in de zomer: 'Ik kan me hier beter concentreren'

Vooral in grote steden als Amsterdam is de trend volgens de AOb zichtbaar. "Ouders zeggen daar: ik heb het gevoel dat mijn kind niet genoeg aandacht krijgt." In de grote steden zijn overigens ook de meeste vacatures voor leraren.

De AOb is niet blij met de ontwikkeling. Volgens de bond ontstaat er een verschil tussen kinderen met geld en gezinnen die bijlessen niet kunnen betalen.

Een grote bijlesorganisatie uit Amsterdam ziet een groei van ongeveer 25 procent. De eigenaar laat weten dat enkele honderden kinderen bijles krijgen. "Veel ouders zijn druk en vinden het prettig. Maar ook de kwaliteit van het onderwijs en het lerarentekort hebben ermee te maken. Het is een opeenstapeling. Het komt ook omdat bijles steeds zichtbaarder is, het wordt steeds normaler."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl