ANP

Bloedbank is op zoek naar niet-westerse donoren

tijd van publicatie

Bloedbank Sanquin zoekt niet-westerse donoren. Er komt een campagne waarmee meer mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond moeten worden overgehaald om bloeddonor te worden.

Er zijn nu weinig mensen met een niet-westerse achtergrond die bloed geven, terwijl hun bloed volgens Sanquin hard nodig is. "Het aantal patiƫnten met die afkomst dat bloed nodig heeft, is naar verhouding even groot als het aantal westerse patiƫnten", zegt een woordvoerder.

Mensen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst hebben vaak een andere bloedgroep dan mensen met een westerse achtergrond. Om alle mensen die het nodig hebben veilig bloed te kunnen geven, is het nodig dat meer groepen in de bloedbank worden opgenomen.

Rishi Salmah geeft eens in de maand bloed, want het is 'geven en nemen', zo meent hij:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Als bloeddonor is het nemen en geven'

350 variaties

De bekende bloedgroepen zijn A, B en 0, maar er zijn minstens 350 variaties, zoals Duffy, Lutheran, Kidd, Diego of MNS.
Die verschillen zijn in de evolutie ontstaan onder invloed van klimaat, milieu en andere leefomstandigheden. Zo heeft het bloed van mensen uit Afrika vaak een kenmerk dat weerstand tegen malaria verhoogt. Als zo iemand te vaak bloed krijgt zonder dat kenmerk gaat het lichaam protesteren.

Als de bloedgroepen A, B en O worden gemixt stoot het lichaam dat nieuwe bloed meteen af. Veel van de andere variaties roepen niet direct een afweerreactie op. Als iemand echter regelmatig of langdurig een bloedtransfusie krijgt gaat dat op termijn wel parten spelen. Dat is waarom Sanquin opnieuw een oproep doet aan Nederlanders met een niet-westerse achtergrond om bloeddonor te worden.

STER Reclame