Pro Shots
NOS Voetbal

'Malen gaat show stelen, Utrecht wordt tweede en RKC degradeert'

Hopen op een wonderjaar van jouw favoriete club, discussiëren over de linksback en de rechtsvoor en met het bord op schoot op zondagavond voor de televisie kruipen. Het nieuwe eredivisieseizoen gaat vandaag weer beginnen.

We kijken met drie voetbalvolgers van de NOS in de glazen bol: commentatoren Arno Vermeulen en Jan Roelfs en verslaggever Jeroen Stekelenburg, die dit seizoen aanschuift bij het televisieprogramma Eredivisie Op Vrijdag.

Welke speler gaat de show stelen dit seizoen?
Vermeulen: "Azor Matusiwa van FC Groningen. Een 21-jarige middenvelder, afkomstig uit de jeugd van Ajax en vorig jaar verhuurd aan De Graafschap, waar hij het goed deed."

"Ik vroeg me af of ze hem bij Ajax wel moesten laten gaan. Matusiwa is het type voetballer dat ze kunnen gebruiken. Een verdedigende middenvelder die een bal kan veroveren. Daar hebben ze jarenlang wel een beetje een gebrek aan gehad op bepaalde momenten."

"Maar Ajax vindt hem niet goed genoeg, dat kan. Ik vond hem bij vlagen een heel goede indruk maken bij De Graafschap en zie er veel potentie in."

NOS
Arno Vermeulen kijkt vooruit naar het nieuwe eredivisieseizoen

Vermeulen vervolgt: "Ik ben ook heel nieuwsgierig naar hoe Gyrano Kerk verdergaat bij FC Utrecht. Hij moet nu laten zien dat hij meer is dan een modale eredivisiespeler. Ik denk ook dat hij dat zou kunnen. Al zijn vleugelspelers vaak grillig: ze kunnen heel goed spelen, maar ook ver wegzakken. Kerk is snel en doelgericht, maar zal constanter moeten worden."

Jeroen Stekelenburg: "Ik denk dat Kasper Dolberg het gaat laten zien dit seizoen. Ik weet niet wat hij van de zomer heeft gedaan, maar hij ziet er een stuk frisser en scherper uit. Het is natuurlijk geen onbekende speler, maar hij moet het wel laten zien dit jaar. Als hij nog een slecht jaar draait, kan hij zomaar verdwenen zijn."

Jan Roelfs: "Donyell Malen. Ik vond hem vorig seizoen al goed bij PSV en in de drie wedstrijden die ik tot nu toe heb gezien was hij opnieuw sterk. Hij was dreigend tegen Ajax en ook tegen Basel goed."

NOS
Jan Roelfs over het nieuwe eredivisieseizoen

"Als ik Ajax was, zou ik eerder voor Malen gaan dan voor Steven Bergwijn. Ik vind hem nu al beter en hij beschikt over een contract dat volgend jaar afloopt. Hij heeft een verleden bij Ajax en hij zou zich in de Champions League echt verder kunnen ontwikkelen."

Op welke trainer ga je extra letten?
Vermeulen: "Op John Stegeman bij PEC Zwolle. Dat is een trainer die ik wel hoog heb zitten. Zwolle heeft nagenoeg dezelfde selectie als de afgelopen jaren: getalenteerd en technisch vaardig, maar licht. Kan Stegeman daar karakter inbrengen? Want dat was vaak het probleem: bij een tegenslag klapte het in elkaar."

"PEC kan bij de onderste zes zitten, maar met wat versterkingen kunnen ze ook zomaar Europees voetbal halen. Dat gebied in de ranglijst is qua clubs een open terrein. Daar kan een trainer best invloed op hebben."

  • Pro Shots
    PEC Zwolle-coach John Stegeman
  • ANP
    Feyenoord-trainer Jaap Stam
  • VI Images
    AZ-hoofdcoach Arne Slot geeft aanwijzingen langs de lijn

Stekelenburg: "Ik wil eigenlijk twee coaches noemen. Allereerst ben ik heel benieuwd naar Jaap Stam bij Feyenoord. Hij heeft een ontzettend moeilijke opdracht. Je zal met alle bestuurlijke chaos, financiële beperkingen en de onduidelijkheid over een nieuw stadion aan deze klus moeten beginnen. En dat ook nog eens als relatief beginnend trainer."

"Ik kijk ook met extra aandacht naar Arne Slot. Hij werd de laatste jaren opgehemeld als dé tacticus bij AZ. Hoofdtrainer John van den Brom was dan wel de baas, maar de ideeën kwamen van zijn assistent Slot."

"De vraag is: hoe gaat zo iemand het doen als hoofdtrainer? Het blijkt anders te zijn als je eindverantwoordelijkheid moet nemen. En je moet een balans vinden tussen het vasthouden van je ideeën en het winnen van duels."

Roelfs: "Robert Maaskant is een opvallende keuze van VVV. Hij zal zich opnieuw moeten bewijzen, aan hem kleeft tegenwoordig toch het imago van degradatie, waar hij altijd de kroonprins van het trainersgilde was."

"Hij was eigenlijk al gestopt als hoofdcoach. Leuk dat hij er weer is, Maaskant is iemand die wat heeft te zeggen. Ik ben benieuwd hoe hij omgaat met de erfenis van Maurice Steijn, want die heeft het natuurlijk supergoed gedaan bij VVV."

Welke club heeft het tot nu toe het beste gedaan op de transfermarkt?
Vermeulen: "FC Utrecht, zeker met de middelen die ze hebben. Als je niet veel geld hebt en je haalt Adrián Dalmau, Adam Maher en Vaclav Cerny, doe je het goed."

"Mede dankzij het geld van eigenaar Frans van Seumeren kan Utrecht snel handelen. Dat maakt het makkelijker, maar ik denk ook dat we de credits moeten geven aan directeur voetbalzaken Jordy Zuidam."

NOS
Adam Maher (l) met Utrecht-directeur Jordy Zuidam

Stekelenburg: "Ajax. Daar is natuurlijk ontzettend veel geld gevangen, maar ook goed ingekocht. Alleen dreigt er nu het probleem te ontstaan dat ze een te brede en té goede selectie krijgen. Als alles wat er nu is binnenboord blijft, krijg je gemor."

"Dat hoort bij een topclub en dat zijn ze bij Real Madrid of Barcelona wel gewend, maar bij Ajax? Het wordt een flink karwei voor coach Erik ten Hag om dat goed te managen."

Roelfs: "FC Utrecht. Ik vind ook dat clubs als Utrecht, AZ, Vitesse, maar ook Feyenoord moeten uitspreken dat ze voor de titel gaan, anders gebeurt het sowieso nooit. Wanneer ze zich neerleggen bij de hegemonie van Ajax en PSV, dan blijft het zo. Ik ken en snap de verhoudingen, maar anders kun je Ajax nu al een hand geven en feliciteren met de titel."

Wat gaat er dit eredivisieseizoen tegenvallen?
Vermeulen: "Het niveau van de competitie. De eredivisie is er namelijk niet sterker op geworden. Op Utrecht na hebben maar weinig ploegen zich echt versterkt. Ajax heeft het knap gedaan, maar Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong kun je qua niveau niet vervangen. Is PSV sterker geworden? Ik denk het niet. Feyenoord? Zwakker geworden."

"En het valt me op hoe clubs als Fortuna Sittard, VVV, Willem II en FC Emmen heel makkelijk spelers inruilen voor onbekende buitenlanders. Fortuna heeft tien nieuwe spelers en ik heb er niet één ooit zien voetballen."

NOS
Jeroen Stekelenburg over het nieuwe eredivisieseizoen

Stekelenburg: "Het Europese seizoen, vanuit Nederland gezien. Vorig jaar was onze inbreng natuurlijk uitzonderlijk met Ajax en het bereiken van de halve finales van de Champions League. Dan gaat het altijd tegenvallen, zo'n uitschieter zal er niet snel meer zijn."

Roelfs: "De spanning om het kampioenschap. Als Ajax de groepsfase van de Champions League haalt, dan wordt het financiële gat met PSV nog groter. Vorig seizoen was de titelstrijd spannend, omdat PSV lang mee kon komen. De vraag is of dat nu opnieuw lukt."

"Hirving Lozano, Malen en Bergwijn zijn spelers die Champions League willen spelen. Er kan, gezien de transferperiode, nog veel gebeuren. Het gehavende en aangeslagen PSV moet zich ook nog maar eens zien te kwalificeren voor de Europa League."

Wie van de promovendi (FC Twente, Sparta, RKC) krijgt het 't zwaarst?
Vermeulen: "Toch wel RKC. Ze hebben nagenoeg hetzelfde elftal als vorig seizoen, maar ik denk dat ze te weinig kwaliteit hebben voor de eredivisie. En ze hebben niet de middelen om, wanneer het nodig is, nieuwe spelers te halen in de winterstop."

"FC Twente trekt weer wat Spanjaarden aan met een verleden in de jeugd van Barcelona of Real Madrid. Dat zijn vaak toch jongens die het eredivisieniveau wel aankunnen. Twente kan vandaag of morgen weer twee nieuwe spelers aantrekken waarbij je denkt: ja, dat is goed gedaan."

Pro Shots
Ted van Leeuwen, technisch directeur van FC Twente

Stekelenburg: "Twente zeker niet. Ted van Leeuwen is erg goed in het vinden van de juiste spelers, daar twijfel ik niet aan. Sparta heeft een groots verleden en de uitstraling van een eredivisieploeg. Dus ik denk RKC. Die club is ook qua uitstraling de minste."

Roelfs: "RKC, geen twijfel over mogelijk. Een piepkleine club die een gigantische prestatie heeft geleverd door de eredivisie te halen. De sympathieke suikeroom Ben Mandemakers is nog altijd belangrijk, maar de club heeft weinig geld."

"Het zal overleven zijn, een enorme uitdaging voor trainer Fred Grim. Al is er geen man overboord, mocht het niet lukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl