Vakbond FNV flyert voor een HEMA-winkel in Amsterdam.
NOS Nieuws

FNV start met acties bij HEMA tegen 'loondump-cao'

De FNV is begonnen met acties bij HEMA. Die zijn een reactie op de cao die het warenhuis onlangs sloot met het CNV. In die cao is afgesproken dat nieuwe werknemers van HEMA voor hetzelfde werk veel minder loon krijgen dan het huidige personeel.

Voor bijvoorbeeld een filiaalmanager komt dat neer op een loondaling tot wel 25 procent. Maar volgens de FNV gaan 'gewone' werknemers - zoals kassières en vakkenvullers - er óók minstens 6 procent in betaling op achteruit. De FNV spreekt van "loondump" en "tweedeling bij de HEMA".

De vakbond startte de acties gisteren met het uitdelen van flyers aan personeel van het warenhuis en aan bezoekers. "Ook klanten moeten weten wat er speelt bij de HEMA", zei bestuurder Linda Vermeulen tijdens een actie in Amsterdam. Voor deze zomer staan nog meer acties gepland, maar de FNV wil daar nog niks over kwijt.

Onder het motto 'Laat HEMA weer écht HEMA zijn!' vraagt de FNV aan mensen van de HEMA om lid te worden van TompoesUnited. "Juist nu hebben we elkaar nodig. Zodat we als TompoesUnited/FNV gewoon weer kunnen meepraten over onze werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden."

De flyer die uitgedeeld wordt door vakbond FNV

De FNV zegt veel vragen te krijgen over de door het CNV afgesloten cao. Vermeulen: "Veel personeelsleden begrijpen er niks van dat een vakbond zo'n slechte cao afsluit. De een zegt: er wordt een vies spelletje gespeeld over de rug van de medewerkers. Een ander zegt: er wordt fors geïnvesteerd in Abu Dhabi, in Amerika, in Canada, en wij dan? Wij zijn toch HEMA?"

De topman van HEMA, Tjeerd Jegen, wil vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal niet reageren op de eerste acties van de FNV. In een schriftelijke reactie zegt het bedrijf "een nieuwe cao te hebben gesloten met het CNV die in lijn ligt met andere winkelbedrijven in Nederland".

Naar eigen zeggen betaalde HEMA voorheen meer dan in de markt gebruikelijk was. "Door deze aanpassing zijn de arbeidsvoorwaarden en de bedrijfsvoering van de HEMA op lange termijn gewaarborgd."

Martijn den Heijer, cao-onderhandelaar van het CNV, verdedigt in een reactie nogmaals de deal met het warenhuis: "De HEMA zit nog steeds in een economisch moeilijke fase. CNV Vakmensen gelooft erin dat wij, de vakbond en (nieuwe) medewerkers, met deze nieuwe cao ons steentje bijdragen aan een duurzame toekomst voor de HEMA, zonder dat de huidige medewerkers hiervoor hoeven in te leveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl