NOS Nieuws

ING blijft nagenoeg stabiel ondanks lage rente

ING heeft zich afgelopen kwartaal min of meer staande kunnen houden. De bank had te kampen met lage en zelfs negatieve rentes en minder economische groei wereldwijd, maar de nettowinst bleef met 1,4 miljard nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar.

Daarmee doet de bank het beter dan in het eerste kwartaal van het jaar, toen er 1,1 miljard netto winst gemaakt werd. Dat kwam onder meer doordat ING flink moest investeren in de aanpak van witwassen via de bank. Eind vorig jaar moest het bedrijf in een megaschikking rond grootschalige witwasconstructies 775 miljoen euro betalen en flink investeren in het eigen beleid op dit gebied.

De bank staat in de toelichting bij de kwartaalcijfers dan ook uitgebreid stil bij die problematiek. Zo werken er nu 3000 medewerkers aan het controleren en natrekken van klanten, 500 meer dan vorig jaar.

Meer rekeningen gesloten

Volgens topman Ralph Hamers zorgen die grotere inspanningen voor "een groter aantal rekeningen dat gesloten wordt, waaronder rekeningen die niet gebruikt werden en rekeningen waarvan de houders onvoldoende reageerden op informatieverzoeken". Het zou gaan om enkele duizenden rekeningen per jaar.

Tegelijk heeft de bank te kampen met lage en negatieve rentes, die de winst drukken. Geld dat banken niet kunnen wegzetten als lening of hypotheek, moeten ze namelijk voor een groot deel stallen bij de Europese Centrale Bank, en daar moeten ze op dit moment voor betalen.

Ondanks de lage rente blijft het spaargeld binnenstromen, dit jaar al 16,5 miljard euro. "We denken dat de psychologische effecten van een lage rente tegen het monetaire beleid van centrale banken begint te werken", zegt Hamers. "Mensen worden onzekerder over de financiële toekomst, kijk maar naar de pensioendiscussie in Nederland. Daardoor gaan mensen meer sparen om iets te hebben voor de toekomst."

Daar staat tegenover dat ING afgelopen kwartaal meer inkomsten wist te genereren. Zo kreeg de bank er wereldwijd 300.000 klanten bij. In totaal hebben nu 38,6 miljoen mensen een rekening bij ING.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl