Pro Shots
NOS Voetbal

'PSV is momenteel een hoofdpijndossier en de latino's stagneren'

Er is nog veel werk aan de winkel voor PSV na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League. De kritiek richt zich vooral op de instelling waarmee de Eindhovense ploeg zich dinsdagavond liet verslaan door FC Basel (2-1).

Verslaggever Matthijs Weststrate, die de afgelopen dagen het spoor van PSV volgde, vond dat de vicekampioen van Nederland niet met het mes tussen de tanden de terugwedstrijd in Zwitserland speelde.

"Je kreeg vooraf en tijdens de wedstrijd het gevoel dat bij PSV het idee leefde dat Basel wel even zou worden verslagen. Dat zal niemand natuurlijk hardop zeggen, maar dat straalde de ploeg wel uit", aldus Weststrate.

'Vechtlust gaf doorslag'

"En na afloop wilde niemand bij PSV zeggen dat ze het op instelling hadden verloren, ook coach Mark van Bommel niet. Maar die gedachte leefde bij de Zwitsers juist wel. Zij vonden dat de vechtlust de doorslag had gegeven en dat ze daarom PSV hadden verslagen. Ook Ricky van Wolfswinkel was daar heel stellig in."

Ook commentator Arno Vermeulen had het nodige aan te merken op de strijdlust van PSV tegen Basel. "Ik miste de spirit bij de ploeg van Van Bommel. Er hing een sluier over de wedstrijd alsof het allemaal wat plichtmatig was."

"Vergeet niet, Basel is echt een matige ploeg. Het zegt wel wat dat PSV door zo'n team is uitgeschakeld", aldus Vermeulen, die de onevenwichtige PSV-selectie als belangrijke reden voor de eliminatie opvoert.

"Ik zie nu geen duidelijk fundament bij PSV. In aanvallend opzicht heeft Van Bommel wel zes topaanvallers, maar op het middenveld gaat het maar niet draaien. Dat zag je vorig jaar ook al in de tweede seizoenshelft. Rosario is nuttig, maar we hebben hem misschien te snel op een voetstuk geplaatst. Er is in deze linie geen scorend vermogen."

"En de verdediging is mij ook een raadsel", vervolgt Vermeulen. "PSV wist half mei al dat Daniel Schwaab zou vertrekken en dat er een vervanger moest komen. Vervolgens duurde het lang voordat die er kwam (Timo Baumgartl, red.), maar ondertussen werd Van Bommel min of meer gedwongen om Derrick Luckassen een kans te geven. Ook haalde PSV twee linksbacks, maar die spelen nog niet."

"Het gaat te ver om de uitschakeling aan Luckassen toe te schrijven, maar je kunt gerust zeggen dat PSV op dit moment een hoofdpijndossier is. Het elftal staat er nog niet."

Pro Shots
De PSV'ers balen na de 1-0 van Basel

'Latino's van PSV stagneren'

Vermeulen signaleert ook de stagnatie van de latino's bij PSV. Zowel Hirving Lozano, die dinsdagavond bij zijn wissel hoofdschuddend het veld van het St. Jakob-Park verliet en Van Bommel opzichtig negeerde, als Gastón Pereiro hebben weinig tot geen rendement meer.

"Van Bommel heeft moeite om die jongens aan de praat te krijgen. Dat zie je met Gastón Pereiro, Érick Gutiérrez, Mauro Junior (aan Heracles verhuurd, red.) en Lozano. Vooral met die laatste lijkt het niet te boteren", zegt Vermeulen.

"Toch mogen we niet te hard oordelen. Hiddink, Koeman, Van Gaal hebben in het begin van hun loopbaan ook moeten wennen aan het werken met buitenlandse jongens. Van Bommel zit nu in die fase."

Weinig tijd

Veel tijd heeft PSV overigens niet om bij te komen van de Europese kater. FC Twente wacht komende zaterdag (20.45 uur) in de seizoensopener van de eredivisie en volgende week donderdag speelt de ploeg de derde voorronde van de Europa League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl