NOS NieuwsAangepast

Zeker 20 doden bij aanslag op kantoor prominente Afghaanse politicus

Zeker 20 mensen zijn om het leven gekomen bij een explosie en een urenlang vuurgevecht op het kantoor van Amrullah Saleh in Kabul. Saleh is bij de komende verkiezingen de running mate van president Ashraf Ghani.

Bekijk hier de ravage na het urenlange vuurgevecht:

'Ik zag overal rook en begon weg te rennen'

Zeker 50 mensen raakten gewond, onder wie Saleh zelf. Hij liep volgens een verklaring van de regering lichte verwondingen op. De rest van de slachtoffers zijn voornamelijk burgers. Zestien werden er gedood en daarnaast kwamen vier leden van de veiligheidstroepen om het leven.

Afghaanse troepen hebben vier mannen in het kantoor neergeschoten. Meer dan 150 burgers konden tijdens de zes uur durende operatie in veiligheid worden gebracht.

Complexe aanval

Gisteren was de start van de campagne voor de presidentiële verkiezingen, die op 28 september worden gehouden. President Ghani reageerde op Twitter op de aanslag. "Mijn broer, ware zoon van Afghanistan en eerste vice-presidentskandidaat, heeft een complexe aanval van vijanden van de staat overleefd. We zijn opgelucht en danken de almachtige dat de aanslag is mislukt", schrijft hij.

Diplomaat Zalmay Khalilzad, die namens de Verenigde Staten de vredesonderhandelingen voert met de Taliban heeft, de actie op Twitter veroordeeld. "Wij staan aan dezelfde kant als Afghanistan om terrorisme uit het land te verdrijven", zegt hij.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Afgelopen week waren er al drie aanslagen in de hoofdstad Kabul. Die werden opgeëist door IS en de Taliban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl