Mensen rennen over het festivalterrein Reuters/@wavyia

Op een foodfestival in Californië heeft een man het vuur geopend. Hij schoot drie mensen dood, vijftien mensen raakten gewond. De schutter is uiteindelijk doodgeschoten door politieagenten.

De aanslag was op het Gilroy Garlic Festival. Dat was bijna afgelopen toen de man rond 17.30 uur lokale tijd het vuur opende. Volgens de politie was er mogelijk nog een tweede dader.

De schutter was het festivalterrein op gekomen door een hek door te knippen. Hij zou camouflagekleding hebben gedragen.

Op sociale media zijn video's verschenen van festivalbezoekers die wegrennen en gillen. "Wat gebeurt er?", vraagt iemand zich af. "Er wordt geschoten", antwoordt een ander. "Wie schiet er nou op een knoflookfestival?"

Bekijk hier de eerste beelden:

'Ik dacht dat hij achter mij aan kwam en mij zou raken'

"Ik zag een witte man van begin 30 een geweer gebruiken dat drie tot vier schoten per seconde kon lossen", vertelt een getuige tegen NBC Bay Area. Ze zag hem in alle richtingen schieten, vertelt ze. "Hij mikte niet specifiek op iemand. Het was gewoon van links naar rechts, van rechts naar links. Hij was absoluut voorbereid op wat hij deed."

Een 13-jarige festivalbezoeker vertelt tegen Mercury News dat ze aanvankelijk dacht dat ze vuurwerk hoorde. "We wilden net gaan toen we een man met een doek om zijn been zagen, omdat hij een schotwond had", zegt ze. "Er lag een klein meisje gewond op de grond."

Een andere getuige vertelt dat hij veel mensen op de grond zag liggen, maar niet kon zien wie gewond was en wie zich probeerde te beschermen.

Het driedaagse voedselfestival Gilroy Garlic Festival wordt sinds 1979 gehouden en trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit het hele land. Het vindt plaats in een park zo'n 50 kilometer ten zuiden van San Jose.

STER reclame