Een lid van de Wajãpi-stam in 2017
NOS Nieuws

Braziliaanse goudzoekers vallen Wajãpi-reservaat binnen en vermoorden leider

Zo'n 50 illegale goudzoekers zijn deze week het reservaat van de Wajãpi-stam in het Amazonegebied in het noorden van Brazilië binnengedrongen. Een van de leiders, Emyra Wajãpi, is vermoord, waarna de rest van de stam vluchtte. De federale politie onderzoekt de zaak.

Jair Bolsonaro, de uiterst rechtse president van Brazilië, noemt de inheemse bevolking van de Amazone "parasieten". "Het is jammer dat de Braziliaanse cavalerie niet zo efficiënt was als de Amerikaanse, die de indianen heeft uitgeroeid", zei hij ooit in een interview. Sinds zijn aantreden wordt het regenwoud sneller gekapt dan ooit en hebben de inheemse volken steeds minder rechten.

Nieuwsuur maakte in mei een reportage over de plannen van Bolsonaro:

De plannen van Braziliaanse president met het regenwoud

De gebieden van de stammen bevatten veel grondstoffen. Illegale mijnwerkers, garimpeiros in het Portugees, proberen er al decennia goud te delven. Door die goudwinning worden bossen verwoest en de rivieren vervuild. De grondstoffendelving in de Amazone is nu op een hoogtepunt. President Bolsonaro moedigt die delving aan en wil het legaliseren.

In de nederzetting Mariry werd het lichaam van Emyra Wajãpi gevonden. Hij bleek te zijn doodgestoken. Het dorpje ligt in de buurt van de Amapá-regio, waar het reservaat van de Wajãpi is, in het noorden van Brazilië, aan de grens met Frans Guyana en Suriname. De goudzoekers zouden het dorp hebben overgenomen.

"De garimpeiros zijn zwaarbewapend", zegt het 26-jarige stamlid Kureni Wajãpi tegen The Guardian. "Ze hebben machinegeweren." Bolsonaro heeft de aanval aangemoedigd, vindt het stamlid. "Dit komt door de president. Hij bedreigt de inheemse volken van Brazilië."

Ook een Braziliaanse senator zegt dat Bolsonaro bloed aan zijn handen heeft door de aanvallen op de inheemse volken aan te wakkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl