Doden bij aardverschuiving bij jademijn in Myanmar
Bij een aardverschuiving in een jademijn in het noorden van Myanmar zijn zeker 14 mensen om het leven gekomen. Vier mensen worden nog vermist. Een controlepost werd overspoeld door een modderstroom.
Onder de doden is een agent die de mijn bewaakte. Twee van de vermisten zijn ook agenten. Twee andere agenten konden worden gered, zij zijn met verwondingen aan het hoofd overgebracht naar een ziekenhuis.
Bij de jade-mijnen bij de mijnstad Hpakant gebeuren regelmatig ongelukken. In april kwamen 55 mensen om het leven toen de oever van een vijver boven een groep mijnwerkers doorbrak en een modderstroom veroorzaakte. De overheid sloot daarna uit veiligheidsoverwegingen 17 winplaatsen in de mijn af.
Officieel is het zoeken naar jade in Hpakant verboden tijdens de moesson, tussen mei en oktober, maar illegaal wordt er ook in het regenseizoen jade gewonnen. "Als mensen maandenlang niet mogen werken, betekent dat dat ze ook geen inkomsten hebben", zegt correspondent Annemarie Kas.
Speciale beveiligingsmensen moeten voorkomen dat er door die illegale mijnbouw aardverschuivingen plaatsvinden.
Angstaanjagend
Een man die vlak naast de mijn woont, zei tegen persbureau Reuters dat de aardverschuiving net na middernacht plaatsvond. "Ik was nog wakker en het geluid ervan was echt angstaanjagend. Ik dacht dat we eraan gingen, ons huis schudde", zei hij.
Volgens officiële cijfers bracht de verkoop van jade tussen 2016 en 2017 671 miljoen euro op, maar analisten schatten in dat de werkelijke opbrengst vele malen hoger ligt. China, waar deze edelsteen zeer gewild is, is de grootste afnemer van jade.
In het gebied bij Hpakant zijn wel honderd mijnbedrijven actief. Bedrijven uit China, Hongkong en Singapore hebben delen van de mijnwinning in handen en ook rijke zakenlui en ex-drugshandelaren uit Myanmar hebben er grote concessies.
De jadewinning gebeurt onder erbarmelijke omstandigheden en leidt op grote schaal tot ontbossing en aardverschuivingen. Afval uit de mijnen wordt onder meer in de rivier de Uru gedumpt.
De grootste mijnramp in het gebied vond plaats in 2000. Toen zouden duizend mensen zijn omgekomen doorat water uit de Uru de mijnen inliep. Over die ramp is weinig met zekerheid bekend omdat nieuws erover door de censuur van de militaire machthebbers werd tegengehouden en verdraaid.