Arjan Knipping ANP

Arjan Knipping heeft op de WK zwemmen in Gwangju op knappe wijze de finale bereikt op de 400 meter wisselslag. In de series verbeterde de Achterhoeker met 4.13,46 het Nederlands record, dat hij deelde met Marcel Wouda, met 1,92.

Knipping zwom daarmee de tweede tijd. Voor titelhouder Chase Kalisz viel het doek met 4.15,62. De Amerikaan eindigde als tiende. De Japanner Daiya Seto was het snelste met 4.12,27.

"Ik had niet aan de WK-limiet (4.14,04) voldaan, maar vanwege mijn progressie op dit nummer mocht ik toch naar de WK. En nu word ik tweede in de series", lachte de 24-jarige Knipping. De finale is om 14.01 uur.

Op de 4x100 meter wisselslag liepen de esafetteteams een finaleplaats mis. Kira Toussaint, Tes Schouten, Kim Busch en Femke Heemskerk waren 1,55 te traag voor de finale, maar hun tiende plek was wel genoeg voor een olympisch ticket.

Nyls Korstanje, Arno Kamminga, Mathys Goosen en Jesse Puts plaatsten zich niet. Ze eindigden als vijftiende en waren 1,67 te langzaam voor de Spelen.

Naast Kipping komt op de laatste dag van de WK ook Ranomi Kromowidjojo nog in actie. De Groningse, die ons land op de 50 meter vlinderslag de enige medaille tot nu toe bezorgde, zwemt om 13.47 uur de finale op de 50 meter vrije slag. Op dat nummer won ze al drie keer WK-zilver en eenmaal goud.

STER reclame