KPN trekt stekker uit MobielTV

Aangepast op

KPN stopt met de dienst MobielTV, waarmee klanten op hun telefoon live televisie kunnen kijken. Er zijn te weinig telefoonfabrikanten die de techniek ondersteunen, zegt het bedrijf.

MobielTV werd in 2008 geïntroduceerd. Het systeem maakt gebruik van de DVB-H-techniek, waarbij tv-signalen worden verspreid via het netwerk voor digitale ethertelevisie. Klanten met een speciale telefoon met ingebouwde ontvanger kunnen zo live tv kijken. Ze kunnen tien reguliere en twee betaalde 'premium'-zenders ontvangen.

On demand

Bij de introductie waren er drie telefoons die DVB-H ondersteunden: de N96 van Nokia, de Samsung P960 en de KB620 van LG. Sindsdien zijn daar geen nieuwe toestellen bijgekomen. KPN zegt nu dat DVB-H "niet de wereldwijde standaard is geworden voor mobiele televisie".

Volgens KPN willen mensen wel televisieprogramma's kijken op hun telefoon, maar doen ze dat liever 'on demand'. Daarbij kunnen ze een programma online opvragen en bekijken op een moment waarop ze zelf willen.

Op het hoogtepunt had MobielTV 40.000 gebruikers, die gemiddeld negen minuten per dag live tv keken op hun mobiel. Nu zijn dat er nog ongeveer 20.000. Zij worden per brief ingelicht over de stopzetting van de dienst per 1 juni.