Bas de Meijer
NOS Nieuws

Studenten presenteren aerodynamische ligfiets: 'Het is een soort kanonskogel'

Het is zover: na maandenlang werken en trainen presenteert het zogenoemde Human Power Team van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam vandaag hun nieuwe aerodynamische ligfiets VeloX 9. Daarmee wil de groep studenten het wereldrecord ligfietsen voor vrouwen verbreken. Dat staat nu op 121,8 kilometer per uur.

Jennifer Breet is onderdeel van het team en bestuurder van de fiets. "Je moet je voorstellen dat het een soort kanonskogel is. Het is helemaal afgesloten en er zit een aerodynamische kap op", vertelt Breet. "De fiets is trouwens helemaal om ons heen gemaakt, dus er is niet veel ruimte binnenin."

De VeloX 9 is een door spierkracht aangedreven voertuig. "We gebruiken dus geen motortje. Het komt allemaal aan op mijn benen", vertelt Breet.

Op gang komen

Bij de start zal Breet haar teamgenoten hard nodig hebben. Breet: "Op gang komen is moeilijk. Daarom is het toegestaan om maximaal 15 meter aangeduwd te worden."

Een jaar lang zijn de studenten intensief begeleid vanuit de Vrije Universiteit. "Er komt best wel wat bij kijken: we krijgen bijvoorbeeld hulp van bewegingswetenschappers en sportpsychologen. Ook heeft een sportdiëtist een voedingsschema opgesteld."

Veel trainen

De afgelopen maanden hebben de studenten getraind op verschillende plekken, voornamelijk op locaties van defensie. Een van die locaties was de vliegbasis in Woensdrecht. "Daar is de baan natuurlijk een stuk korter dan de weg waar het allemaal gaat gebeuren."

En die weg ligt in Nevada, waar de groep in september naartoe gaat. De keus is niet zomaar op die plaats gevallen. "Er zijn niet veel plekken waar ze even besluiten een weg van 10 kilometer voor een week af te sluiten. En in Nevada zijn ze wel zo gek om dat te doen", vertelt Breet lachend.

Bovendien bevindt de groep zich daar op 1400 meter hoogte. "Daar hebben we minimale luchtweerstand. En dat wil je hebben om zo hard mogelijk te gaan."

In de week van 8 tot en met 14 september reizen Breet en haar teamgenoten af naar de Verenigde Staten. Iedere dag krijgen zij een aantal pogingen om het record te verbreken. Om dat te redden moet Breet minimaal 122 kilometer per uur halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl