NOS Sport

Schippers wint vijfde nationale titel op 100 meter, Paulina verrast met goud

NK atletiek: Paulina en Schippers maken in laatste meters het verschil

Dafne Schippers en Hensley Paulina zijn de nieuwe Nederlands kampioenen op de 100 meter geworden. Het was voor Schippers de vijfde nationale titel op de sprintafstand, terwijl Paulina zijn eerste individuele NK-goud pakte door Churandy Martina te onttronen.

Rutger Koppelaar greep op de NK in Den Haag de titel bij het polsstokhoogspringen, Lisanne Hagens was de beste bij het hoogspringen.

100 meter

Bij de vrouwen stond een ijzersterk deelnemersveld aan de start van de 100 meter. Dafne Schippers had concurrentie van Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en de 16-jarige N'ketia Seedo. Die laatste twee snelden dit jaar nog naar zilver en brons op de 60 meter indoor, achter Schippers.

Schippers won in Den Haag in 11,33. Samuel (11,52) en Seedo (11,61) werden tweede en derde. Van Hunenstijn, die eind juni een persoonlijk record liep van 11,13 en zich daarmee verzekerde van deelname aan de WK en de Spelen, kwam er niet aan te pas en werd vijfde.

De 27-jarige Schippers was tevreden na afloop van de wedstrijd. "Mijn missie is geslaagd. Hiervoor ben ik naar de NK gekomen."

Blije Schippers na nationale titel: 'Nu trainen voor snellere tijden'

Vorig jaar werd Schippers nog gediskwalificeerd na een valse start. Dat zorgde vandaag niet voor revanchegevoelens bij de atlete. "Ik was al gretig en ik wilde hier winnen, maar ik was niet bezig met die valse start van vorig jaar."

In aanloop naar de WK gaat de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter nu even rust nemen om daarna twee weken flink te trainen. Vervolgens loopt ze in Birmingham en misschien in Parijs. "De Diamond League-finales zijn daarna al en de WK zijn dan ook niet ver meer."

Hensley Paulina ligt voor op Churandy Martina in de finale

Op de 100 meter bij de mannen stond ook de gehele Nederlandse top aan de start, maar geen enkele atleet haalde de WK-limiet van 10,10. De titel ging, na twee herstarts, in een tijd van 10,35 verrassend naar Hensley Paulina, die daarmee zijn eerste individuele gouden medaille op een NK pakte.

Paulina wilde graag een snellere tijd, maar toonde zich uiterst tevreden met zijn eerste nationale titel. "De omstandigheden waren niet zo goed en er stond een harde wind, maar ik bleef gewoon doorgaan tot de finish."

Paulina: 'Eindelijk een keertje voor Martina en Garia gefinisht'

Morgen loopt de 26-jarige atleet de 200 meter niet. "Ik ga in andere wedstrijden vol voor die limiet op de 100 meter. Deze titel geeft vertrouwen richting de eerstvolgende, volgende week in Zwitserland."

Achter Paulina was het spannend. Christopher Garia, lid van het 4x100 meter-team, werd tweede met 10,41. Regerend nationaal kampioen en voormalig Europees kampioen Martina finishte uiteindelijk als derde in 10,42.

Joris van Gool (10,43) en Taymir Burnet (10,44) vielen net buiten het podium.

Polsstokhoogspringen

Bij het polsstokhoogspringen zou het met name een strijd worden tussen Rutger Koppelaar en Menno Vloon. Beide atleten hadden eerder al de WK-limiet van 5,71 meter gehaald en de twee ervoeren weinig tegenstand van de andere deelnemers.

Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar op de NK

Van een echte tweestrijd was echter geen sprake. Koppelaar (5,65 meter) was beduidend beter dan Vloon (5,50 meter). Timo de Water werd met 5,10 meter derde.

Hoogspringen

Bij het hoogspringen ging de titelstrijd lange tijd tussen Lisanne Hagens, Glenka Antonia en Marlies van Haaren. De laatstgenoemde viel als eerste af in het duel toen zij niet over 1,82 meter kwam.

Hagens en Antonia kwamen vervolgens niet meer over de 1,85 meter. Omdat Hagens slechts een poging nodig had voor 1,82 en Antonia twee, ging het goud naar de atlete van ARV Ilion.

Gisteren werd het onderdeel verspringen al afgewerkt op het Plein, in het centrum van Den Haag. Die nationale titels gingen naar Anouk Vetter en Fabian Florant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl