Bernal bescheiden: 'Ik doe goed mee, maar de Tour win je niet zomaar'

Waar Steven Kruijswijk één plekje verloor in het algemeen klassement van de Tour de France, won Egan Bernal er drie. Van alle favorieten was de Colombiaan in de eerste Alpenetappe het sterkst.

Hij demareerde op de slotklim, de Col du Galibier, en klom van de vijfde naar de tweede plaats in het klassement. Geletruidrager Julian Alaphilippe moest op de flanken van de Galibier juist passen.

Toch ziet Bernal zichzelf niet als de grootste kanshebber op de eindzege. "Ik weet het niet, het kan. Ik denk dat ik goed meedoe, maar de Tour win je niet zomaar. Ik denk dat Julian de sterkste is."

"Hij heeft in z'n carrière nog niet laten zien dat hij kan klimmen, maar zelfs nu kunnen we hem niet lossen", zegt Bernal.

Alaphilippe vreesde meer verlies

Klassementsleider Alaphilippe overleefde afgelopen weekeinde twee zware Pyreneeënritten en hield ook in deel één van het Alpendrieluik stand. "Het had veel erger kunnen zijn, als je de etappe van tevoren bekijkt."

Alaphilippe opgelucht: 'Het had veel erger kunnen zijn'

Na een tempoversnelling van Geraint Thomas moest de Fransman het favorietengroepje op de Galibier laten gaan, maar dankzij zijn daalkunst keerde hij in de afdaling direct weer terug.

"De aanvallen van Bernal en Thomas brachten me in de problemen, maar gelukkig kon ik in de afdaling weer aansluiten. Ik nam daar wel wat risico, maar ik heb de gele trui nog steeds, dus dat is mooi."

Bekijk hieronder de toptien van het algemeen klassement:

De toptien na de achttiende etappe NOS

Ook Bernals landgenoot Nairo Quintana liet zich gelden. Hij bekroonde een lange dag in de aanval met de ritzege, die hem deed terugkeren in de toptien van het klassement.

Denkt Quintana na een matig optreden in de Pyreneeën dat hij alsnog het podium kan halen? "Hopelijk heb ik mezelf vandaag niet te veel afgebeuld en kan ik morgen ook nog meedoen. We zullen we zien wat er nu gebeurt."

Quintana na ritzege: 'Hopelijk kan ik morgen ook nog meedoen'

Bekijk hier de samenvatting van de etappe:

Eerste Alpenetappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame