Quintana wint etappe, Bernal gaat Kruijswijk voorbij in klassement Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wielrenner Steven Kruijswijk is zijn derde plaats in het algemeen klassement van de Ronde van Frankrijk kwijtgeraakt aan Egan Bernal.

De Colombiaan viel aan op de slotklim, de Col du Galibier (buitencategorie), en pakte 32 seconden terug op Kruijswijk, die nu vierde staat.

Bernal ging ook Thibaut Pinot en Geraint Thomas voorbij in het algemeen klassement en is de nieuwe nummer twee. Hij geeft 1.30 toe op geletruidrager Julian Alaphilippe, die bergop moest lossen, maar indruk maakte in de afdaling naar de finish.

Quintana wint en keert terug in toptien

Nairo Quintana won de etappe naar Valloire. De Movistar-renner ging al vroeg in de aanval en reed op de Galibier weg bij de andere vluchters. Quintana keert terug in de toptien van het algemeen klassement; hij staat zevende op 3.54 van Alaphilippe.

Bekijk in de carrousel de toptien van het algemeen klassement en de samenvatting:

Bernal was de eerste in de favorietengroep die aanviel op de Galibier. Hij raakte snel uit het zicht, waarna zijn ploeggenoot Geraint Thomas ook probeerde weg te komen.

Thomas werd echter snel teruggepakt door Pinot en Kruijswijk. Die versnelling kon Alaphilippe niet beantwoorden. Hij rondde de top van de slotklim een seconde of vijftien achter Pinot, Thomas en Kruijswijk.

Daalkunst redt Alaphilippe

In de afdaling maakte de Fransman zijn achterstand snel weer goed. Hij sloot aan bij de groep van Kruijswijk en finishte met de Nederlander 32 tellen achter Bernal.

Bekijk hier de reactie van Kruijswijk en andere renners in de carrousel:

In de grote kopgroep die in het begin van de etappe ontstond zaten 34 renners, onder wie enkele klassementsrenners die een podiumplaats uit het hoofd gezet hebben: Quintana, Romain Bardet en Adam Yates.

Ook Dylan van Baarle en Mike Teunissen maakten deel uit van die groep, net als Tim Wellens, de drager van de bolletjestrui. Hij kwam als eerste boven op de Col de Vars (eerste categorie).

In de afdaling van die klim ging George Bennett onderuit. De Nieuw-Zeelander is een van de helpers van Steven Kruijswijk in het hooggebergte.

Bennett keerde in aanloop naar de volgende klim, de Col d'Izoard (buitencategorie) terug tussen de favorieten.

Bennett lelijk ten val tijdens afdaling, maar kan door Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op de Izoard demareerden Julien Bernard en Greg Van Avermaet uit de kopgroep. De olympisch kampioen uit België kon Bernard niet volgen, maar ook de Fransman moest zich gewonnen geven.

Vlak voor de top werd hij door onder anderen Quintana, Yates en Bardet bijgehaald. Op de laatste klim, de Galibier maakte Quintana de sterkste indruk. Binnen een mum van tijd pakte hij veertig seconden op Bardet en Alexej Loetsenko.

Bardet eindigde als tweede en nam de bolletjestrui over van Wellens. Loetsenko kwam als derde binnen, voor enkele andere vroege aanvallers en de favorieten.

De uitslag van de achttiende Touretappe

STER reclame