Videoscheidsrechter Kevin Blom analyseert vanuit het videocentrum
NOS Voetbal

KNVB wil met VAR-uitleg op videoscherm begrip creëren bij fans en tv-kijker

De KNVB is van plan om komend voetbalseizoen de fans in het stadion en de televisiekijker beter te informeren over de beslissingen van de videoscheidsrechter (VAR). Er wordt zaterdag tijdens de strijd om de Johan Cruijff-schaal tussen Ajax en PSV al getest.

De beslissingen van de VAR zullen dan op televisie en op de videoschermen van de Johan Cruijff Arena te zien zijn. De bond hoopt met die maatregel meer begrip bij het publiek te creëren.

Meer duidelijkheid

Vorig seizoen deden zich met enige regelmaat situaties voor waarbij het voor de kijker en toeschouwer onduidelijk was waarom de VAR ingreep en waarom de scheidsrechter af en toe een beslissing herzag. Dat leidde dikwijls tot verwarring en onbegrip.

Het tonen van een beslissing op een videoscherm werd eerder al toegepast op het WK voetbal in Frankrijk en vanaf de knock-outfase van de Champions League.

Het is de bedoeling dat de toelichting van de scheidsrechter ook via luidsprekers voor iedereen te horen zal zijn. De KNVB wil hiermee starten in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi.

Verbeterpunten

"We hebben de VAR vorig seizoen geïntroduceerd en we vinden dat er twee verbeterpunten zijn: het beter opleiden van de videoscheidsrechters en het beter communiceren van de beslissing van de VAR", zegt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB.

"Het zal helpen als er meteen een uitleg volgt van een beslissing in plaats van dat je het 's avonds nog een keer terugziet. Uiteindelijk spelen we voetbal voor het publiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl