ANP
NOS Sport

Atletiekunie 'ongerust en geschokt' over aanhouding topatlete G.

Topatlete Madiea G. zal Nederland niet vertegenwoordigen tijdens de WK atletiek in Doha. De estafetteloopster zit al ruim een maand vast in een gevangenis in Duitsland wegens drugssmokkel. "We zijn ongerust en ook zeker geschokt", vertelt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie.

Het Openbaar Ministerie in Kleef bevestigde vandaag dat G. sinds 18 juni vastzit in Duitsland, omdat ze meer dan 50 kilo drugs het land binnen probeerde te smokkelen. Het zou gaan om xtc en crystal meth, met een straatwaarde van ongeveer 2 miljoen euro.

G. veroverde afgelopen mei met Lieke Klaver, Femke Bol en Lisanne de Witte een WK-ticket op de 4 x 400 meter. Ze deed in 2016 mee aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Bij de Atletiekunie wisten ze al een paar weken dat er iets ernstigs aan de hand was met G. "Bij een van de estafettetrainingen was Mediea niet aanwezig. Toen hebben we contact gezocht en kregen we te horen dat ze niet bereikbaar was en vermist werd", aldus Roskam.

"Daar zijn we enorm van geschrokken en we hebben ons ernstige zorgen gemaakt. Terecht blijkt later." Dat de atlete werd vastgehouden wegens drugssmokkel kreeg Roskam vandaag pas bevestigd. "Er deden veel geruchten de ronde, maar daar konden we verder niet veel mee."

ANP
Ad Roskam

De bond ondernam geen pogingen in een eerder stadium meer te weten te komen. De familie verzocht de bond de situatie een familie-aangelegenheid te laten en de privacy te respecteren. "Dat hebben wij ook gedaan en aangegeven dat we ze niet zouden lastigvallen met onnodige vragen."

'Dit kan het einde van haar carrière betekenen'

Hoewel de Atletiekunie zich zorgen maakte over G., was de bond al wel bezig haar plaats in de estafetteploeg op te vullen. "Los van het persoonlijk drama voor de atlete en alle betrokkenen gaat een topsportprogramma gewoon door."

"Een estafetteselectie bestaat meestal uit acht tot twaalf sporters. Uiteindelijk lopen er vier en neem je er zes mee naar een toernooi", legt Roskam uit. "Op het moment dat een atlete niet aan het programma voor die estafette deel kan nemen, dan komen ze ook niet meer in aanmerking voor die selectie en ga je kijken welke van de andere atleten de opengevallen plaats in moet nemen."

G. is niet alleen haar plaats in de estafetteselectie kwijt, ze zal ook de financiële ondersteuning van sportkoepel NOC*NSF verliezen. "We hebben er nog niet over gesproken met NOC*NSF, maar een normale gang van zaken is natuurlijk dat dat soort faciliteiten vervallen", aldus Roskam.

"Als dit allemaal klopt, en we hebben geen reden om aan die berichten te twijfelen, dan zou deze situatie het einde van haar sportcarrière kunnen betekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl