NOS NieuwsAangepast

FNV: samenvoegen regelingen misstap

Het samenvoegen van sociale regelingen zoals de Wajong, bijstand (wwb) en de werkvoorziening (wsw) in één regeling bespaart geen geld, maar kost de overheid 750 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Epsilon Research (pdf) in opdracht van de FNV vakcentrale.

In eerste instantie leek het alle betrokkenen een goed idee om de uitvoeringstaken van het UWV over te hevelen naar de gemeenten. Het schuiven met Wajongers en andere uitkeringsgerechtigden van loket naar loket zou dan tot het verleden behoren.

Maar het onderzoek van de FNV toont aan dat er alleen maar meer regels bijkomen en dat de reïntegratie 35 keer duurder wordt dan nu het geval is. "Gemeenten zullen allemaal apart een uitvoeringsbeleid maken en daarbij opnieuw het wiel moeten uitvinden. Dat leidt tot wel 420 regelingen in plaats van één", zegt de vakcentrale. De FNV wil daarom dat het kabinet het besluit herziet.

Niet gehaald

De onderhandelingen over de wet 'Werken naar Vermogen' tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Rijk verlopen stroef. In februari had de wet er al moeten liggen. De invoeringsdatum 1 januari 2012 wordt dan ook niet gehaald.

Het gaat om in totaal meer dan een half miljoen uitkeringsgerechtigden. De groep die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is, wordt ontzien, maar de rest moet aan de slag en werken naar vermogen. Het kabinet wil dat de nadruk ligt op participatie in plaats van op inkomensvoorziening. De nieuwe regeling zou een besparing moeten opleveren van 1,8 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl