De woonboulevard in Appingedam Google Street View

Appingedam mag kleinere detailhandel weigeren aan een woonboulevard aan de rand van de gemeente. Dat heeft de Raad van State bepaald.

"Deze uitspraak is van groot belang voor het leefbaar houden van onze historische binnenstad. En ook voor andere steden die met deze kwestie te maken hebben, zoals Groningen en Amsterdam, is dit een steun in de rug", reageert wethouder Usmany van Appingedam bij RTV Noord.

Schoenen- en kledingzaak Bristol had plannen om zich te vestigen op een woonboulevard aan de rand van Appingedam, maar de gemeente vindt dat die winkel daar niet hoort om te voorkomen dat in de binnenstad leegstand ontstaat. In het bestemmingsplan staat dat alleen grote detailhandel zich aan de woonboulevard mag vestigen. Dat zijn bijvoorbeeld winkels die meubels, keukens en bouwmaterialen verkopen.

Na een juridische procedure van zes jaar, geeft de Raad van State de gemeente nu gelijk. Volgens de raad kan de leefbaarheid en vitaliteit van het centrum van Appingedam onder druk komen te staan als publiekstrekkers vertrekken.

STER reclame