NOS Nieuws

Solo-protesten Sint-Petersburg vanwege moord op lhbti-activiste

In Sint-Petersburg hebben tientallen betogers gedemonstreerd naar aanleiding van de moord op politiek activiste Jelena Grigorjeva. Zij deden dat solo, in estafette, waardoor ze volgens de Russische wet geen speciale toestemming nodig hadden.

Grigorjeva (41) zette zich onder meer in voor de rechten van lhbti'ers. Ook sprak ze zich uit tegen de Russische annexatie van de Krim en kwam ze op voor politieke gevangenen. Op haar Facebookpagina staan foto's van haar met protestborden met teksten als 'Er zijn meer dan 5 miljoen homo's en lesbiennes in Rusland. Vanwege achterlijkheid en haat moeten zij in het geheim leven'.

Grigorjeva's lichaam werd afgelopen weekend vlak bij haar huis in de buurt van Sint-Petersburg gevonden. Ze had acht steekwonden en ook waren er aanwijzingen dat ze was gewurgd.

Bedreigd

Betogers zeggen dat ze vermoedelijk vanwege haar activisme is vermoord. Ze had al vaker doodsbedreigingen ontvangen, heeft de politie bevestigd. Ze stond tot voor kort op een soort dodenlijst van lhbti-activisten. De website waarop die was gepubliceerd, zou vorige week offline zijn gehaald.

"Jelena is vermoord omdat ze niet bang was om de waarheid te zeggen over zaken die in Rusland worden verzwegen", zegt een van de demonstranten tegen persbureau Reuters. Grigorjeva zou vaker aangifte hebben gedaan vanwege de bedreigingen die ze kreeg, maar volgens mensen die haar steunen werd daar niets mee gedaan.

Er zijn berichten dat er iemand is opgepakt voor de moord, maar die zijn niet bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl