Deelnemers aan de rolstoelvierdaagse in 2014
NOS Nieuws

Rolstoelvierdaagse: 'Je bent samen met 100 anderen en kent bijna iedereen'

Ze traint er niet speciaal voor, maar staat vandaag wel al voor de 26e keer met haar handbike aan de start van de Twentse Rolstoel4daagse. De 50-jarige Arja Hartog rijdt normaal gesproken 30 kilometer, maar moet het deze week doen met een afstand van 25 kilometer. Vanwege de verwachte hitte heeft de organisatie van de vierdaagse de langere afstanden namelijk geschrapt en de starttijden vervroegd.

Arja heeft zo'n alternatief programma niet eerder meegemaakt. Wel is het drie keer voorgekomen dat de vierdaagse helemaal werd afgelast, wegens te hoge temperaturen. "Vorig jaar gebeurde dat nog. Toen baalde ik wel."

De 50-jarige Arja Hartog doet dit jaar voor de 26e keer mee

De rolstoelvierdaagse vindt dit jaar voor de 31e keer plaats in het Twentse Delden. Ook de komende week worden hoge temperaturen verwacht. Donderdag kan het zelfs meer dan 35 graden worden, net als vorig jaar toen het evenement werd afgelast.

Dat is nu nog niet aan de orde, vertelt Saskia Ros van het vierdaagsebestuur. "We bekijken de situatie per dag. Dan kijken we of en in welke vorm we kunnen starten. Dat we de vierdaagse vorig jaar een dag van tevoren helemaal hebben afgeblazen, kwam doordat het toen al heel lang heel warm was. Terwijl het vandaag bijvoorbeeld gewoon lekker was."

Ook wil de organisatie niet het risico lopen dat deelnemers afhaken. "Als we het evenement nu weer niet door laten gaan, komen er straks volgend jaar helemaal geen mensen meer."

Kortere routes

Wel heeft het vierdaagsebestuur de afstanden van 30, 50 en 70 kilometer geschrapt. Deelnemers kunnen nu kiezen tussen een route van 10 of 25 kilometer. Ook gaan de deelnemers eerder in de ochtend van start en moeten ze om 13.00 uur weer binnen zijn, in plaats van om 17.00 uur. Wie dat niet redt, wordt ondersteund om zo snel mogelijk bij de finish te komen.

Lisa Vreugde vindt het wel verstandig dat de organisatie voor een alternatief programma heeft gekozen. De 24-jarige doet dit jaar voor de vierde keer mee aan de vierdaagse. "Het is vooral een gezelligheidsevenement. Niet iedereen is fysiek even sterk en in Twente is weinig beschutting qua natuur. Het is goed dat de organisatie daar rekening mee houdt. En verder moeten we ons er gewoon op instellen dat het warm wordt."

Volgens Lisa Vreugde (26) is de rolstoelvierdaagse vooral een 'gezelligheidsevenement'

Lisa heeft last van gedeeltelijke uitval in haar beide benen. Ze zit sinds tien jaar in een rolstoel. Voor de vierdaagse koppelt ze daar een handbike aan. "Je hebt ook vaste handbikes. Die lijken meer op een ligfiets, maar worden vooral gebruikt voor de langere afstanden."

Zowel Arja als Lisa prijzen de sfeer tijdens de rolstoelvierdaagse. "Je mag aan de Nijmeegse Vierdaagse ook meedoen met een rolstoel, maar dan rijd je tussen duizenden anderen", zegt Lisa. "Hier ben je samen met zo'n honderd anderen, die je ook nog eens bijna allemaal kent van eerdere edities. Dat is gezelliger."

Ook qua publiek zit het wel goed, vindt Anja. "Op vrijdag, de laatste dag, zetten de verpleeghuizen langs de route bijvoorbeeld alle mensen buiten. Dat is heel leuk."

Vrijwilligers

Naast de honderd deelnemers zijn er ook altijd zo'n honderd vrijwilligers bij de vierdaagse betrokken, vertelt organisator Saskia Ros. "Nu zijn er minder verkeersregelaars nodig omdat de routes korter zijn. Maar we zetten wel extra mensen in bij de startposten. De deelnemers moeten wel voldoende water krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl