Mitsotakis speecht in het parlement EPA

De nieuwe regering van de Griekse premier Mitsotakis heeft het vertrouwen van het parlement gekregen na een debat van drie dagen. Hij kreeg 158 parlementariërs achter zich, 142 (alle parlementsleden van de oppositie) stemden tegen.

Na de stemming zei de premier dat hij het vertrouwen van de burgers niet zal beschamen en dat zijn regering hard zal werken voor het centrale doel "het dagelijks leven voor iedereen beter maken". Dat wil de liberaal-conservatieve premier gaan doen door de bureaucratische, inefficiënte overheid te hervormen, de economische groei te bevorderen, banen te scheppen en de belastingdruk te verlichten.

Belastingverlagingen

Een van de eerste wetsvoorstellen zal verlaging van de zeer impopulaire onroerendgoedbelasting zijn, die zeven jaar geleden op het hoogtepunt van de crisis werd ingevoerd. Die belasting gaat dit jaar gemiddeld met 22 procent omlaag, voor kleine huiseigenaren zal dat zelfs boven de 30 procent uitkomen. Volgend jaar volgt ook verlaging van de inkomensbelasting en winstbelasting.

Begin deze maand won de liberaal-conservatieve partij Nieuwe Democratie van Mitsotakis overtuigend de parlementsverkiezingen. Veel Grieken waren teleurgesteld over de vorige linkse regering-Tsipras. Voordat zijn partij Syriza in 2015 aan de macht kwam, was Nieuwe Democratie ook de grootste in Griekenland.

Brand

Premier Mitsotakis stond in zijn slotrede uitgebreid stil bij de dodelijke bosbrand in badplaats Mati, die op 23 juli vorig jaar woedde, en 102 mensen het leven kostte. Onderzoeken toonden ernstige fouten en nalatigheden aan van overheidsdiensten bij de aanpak en bestrijding van de bosbrand. "We moeten leren van de fouten van het verleden en de boodschap afgeven dat een overheid anders kan en moet functioneren", zei Mitsotakis.

Hij beloofde onmiddellijk zo'n 30 miljoen euro vrij te maken voor getroffenen van de ramp. Dat door particulieren en organisaties gedoneerde geld staat al bijna een jaar op een rekening, maar uitbetaling wordt door bureaucratische procedures vertraagd.

Een verwoest restaurant in Mati, een jaar na de brand EPA

Verder heeft hij opdracht gegeven om slachtoffers met zware brandwonden niet alleen gratis medicijnen te geven, maar alle medische zorg te vergoeden die anders niet wordt gedekt. Ook kondigde Mitsotakis een actieplan aan waarmee het herstel en wederopbouw van het gebied wordt versneld.

De tragische gebeurtenissen in Mati en het nabijgelegen Neos Voutzas, de twee plaatsen die deels werden verwoest door het vuur, worden dezer dagen herdacht.

Gisteravond werd een herdenkingsconcert gehouden in het sportstadion van Neos Voutzas. Musici en acteurs die huizen hebben of hadden in het getroffen gebied werkten daaraan mee. Vandaag wordt er ook een speciale dienst gehouden in een kerk in Mati.

STER reclame