De Oranjekazerne in Schaarsbergen ANP

Vijf militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen zijn door de rechter vrijgesproken van mishandeling, bedreiging en vernedering van drie collega's.

De rechtbank in Arnhem acht niet bewezen dat de mannen zich zo'n zes jaar geleden schuldig hebben gemaakt aan dat gedrag. Ook zitten er volgens de rechter te veel onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden in de verklaringen van de slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie had taakstraffen van 40 tot 240 uur geëist, schrijft Omroep Gelderland.

'Mishandeling en verkrachting'

De drie voormalige leden van de mortiergroep deden eind 2017 en begin 2018 aangifte. Een militair verklaarde dat hij na gedwongen drugsgebruik werd mishandeld en daarna anaal werd verkracht door een korporaal, terwijl andere mannen hem vasthielden. Een andere militair zegt dat hij werd geschopt en geslagen. Ook zou er over hem heen zijn geplast.

Defensie deed daar in 2013 al aangifte van, maar er kwam geen strafrechtelijk onderzoek omdat de militairen toentertijd volgens het OM geen aangifte wilden doen. Na de aangiftes in eind 2017 en begin 2018 werd alsnog een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Naar aanleiding van de misstanden stelde staatssecretaris Barbara Visser (VVD) een onderzoek in naar de Oranjekazerne. Uit een tussenrapportage van de onderzoekscommissie blijkt dat er inderdaad sprake was van pesterijen, intimidatie en seksueel geweld.

STER reclame