NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar mishandeling en misbruik in Limburgse instelling

De politie doet onderzoek naar misstanden bij een locatie van zorginstelling Dichterbij in Gennep. Twee groepen zwaar gehandicapte kinderen en jongvolwassenen zouden door personeel dat was ingehuurd zijn mishandeld, verwaarloosd en onzedelijk betast. De politie bevestigt een artikel daarover in De Telegraaf.

Bij de locatie in Gennep werden ernstig gehandicapten opgevangen. Het personeel dat zich schuldig zou hebben gemaakt aan de misstanden werd ingehuurd via een uitzendbureau. Volgens De Telegraaf waren deze mensen niet goed opgeleid en ook zouden ze geen Verklaring Omtrent het Gedrag hebben overlegd. Dat is wel verplicht in de zorgsector.

Annemarie Lathouwers is een van de moeders die aangifte hebben gedaan tegen Dichtbij. Ze had een zoon van 22 jaar op de logeerlocatie in Gennep. Lathouwers vertelt aan de NOS dat de stichting vorig jaar november aan de ouders heeft verteld dat er een anonieme melding was binnengekomen over een medewerker die zich langdurig schuldig zou hebben gemaakt aan mishandeling en verwaarlozing.

Personeelstekort

De stichting besloot om de samenwerking met het uitzendbureau direct te beëindigen. Dat leidde tot een personeelstekort en eind december werd de locatie gesloten. In januari werd er aangifte van mishandeling en verwaarlozing gedaan.

Voorzitter Monique Caubo van de raad van bestuur van Dichterbij reageert op de gebeurtenissen:

Vermoedens van mishandeling in Limburgse instelling

Lathouwers deed zelf ook aangifte. "Korte tijd later belde ik met de politie om te vragen hoe het ermee stond. De agent vertelde me dat de aangifte van mishandeling geen prioriteit meer had omdat het bij de afdeling Zeden lag. Ik heb toen direct de directeur van Dichtbij gebeld en we hebben toen een gesprek gehad met alle ouders."

De zoon van Lathouwers kan niet goed praten. Ze weet dan ook niet precies wat er met hem is gebeurd. "Ik kan me nog herinneren dat hij met enorme blauwe plekken in zijn knieholte thuiskwam. Ik heb toen meteen gebeld met de instelling en de zorgboerderij waar hij ook kwam. Die ontkenden allebei dat er iets was gebeurd. Toen geloofde ik dat, maar nu ik dit weet, heb ik een heel nare bijsmaak."

Hand in eigen boezem

Lathouwers weet dat nog zeker één andere ouder aangifte heeft gedaan. Die zoon kan wel goed praten en zou onzedelijk zijn betast. Lathouwers wil dat Stichting Dichtbij in het openbaar excuses aanbiedt en de hand in eigen boezem steekt.

Dichterbij verwijst naar een schriftelijke verklaring op de website. Daarin benadrukt de stichting het heel erg te vinden als er in de zorgrelatie met cliënten iets fout gaat.

Verder verwijst de stichting naar de maatregelen die vorig jaar zijn genomen. De samenwerking met het uitzendbureau is beëindigd en er is aangifte gedaan tegen een aantal uitzendkrachten. "Het politieonderzoek moet nu uitwijzen wat er is gebeurd", laat de stichting weten.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat zelf geen onderzoek doen naar de gebeurtenissen in Gennep. Volgens de inspectie is de procedure dat de zorginstelling in eerste instantie zelf onderzoek doet. Dit is gebeurd, en dat is door de inspectie als voldoende beoordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl