Alaphilipe na tijdverlies: 'Ben diep gegaan, rustdag zal me goed doen'

Julian Alaphilippe is na twee weken nog altijd de leider in de Ronde van Frankrijk. In de etappe naar de top van de Prat d'Albis toonde hij voor het eerst een moment van zwakte, maar de gele trui is nog in zijn bezit.

"Het was vechten tegen mezelf, net als gisteren op het einde, maar nu reed ik alleen", reageert Alaphilippe, die 27 seconden kwijtraakte van zijn marge op naaste belager Geraint Thomas. "Ik ben diep gegaan, maar het is gelukt om het geel te houden. De rustdag zal me goed doen."

Steels vreesde groot verlies

Ploegleider Tom Steels keek met verbazing naar de veerkracht van Alaphilippe. "Het heeft me verrast dat hij zijn ritme hervond. Ik dacht dat hij, wanneer hij zou lossen, minuten zou gaan verliezen. Maar dat heeft hij niet gedaan."

Op voorhand werd Alaphilippe niet tot de favorieten voor de eindzege gerekend. Nog nooit ging de renner van Deceuninck-QuickStep in een grote ronde van start met als doel een hoofdrol te spelen in het algemeen klassement. En dat was ook nu niet de bedoeling.

"Ook voor ons is dit een enorme verrassing", zegt Steels. "We wilden het geel pakken in Épernay (derde etappe, red.) en dat is gelukt. Daarna raakten we het kwijt en pakten we het terug. Maar wat hij nu doet, is een verrassing."

Steels: 'Wat Alaphilippe doet, is ook voor ons een verrassing'

Alaphilippe vreest de derde Tourweek, die nog drie zware Alpenetappes kent, niet. "Ik ben tevreden, er zitten lastige etappes bij, maar ook fijne. En iedereen is moe in de derde week."

De vraag is of zijn ploeg het initiatief kan nemen in de bergetappes. Steels: "We hebben er de ploeg niet voor om andere renners onder druk te zetten. We blijven onze verantwoordelijkheid nemen, maar ik denk dat er andere ploegen zijn die de wedstrijd moeten maken."

Bekijk hier de samenvatting van de etappe.

Vijftiende etappe in de Tour: bekijk hier de samenvatting Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Denken aan de eindzege doet Alaphilippe nog niet. "Alles is nu mooi meegenomen. Ik ga nu vechten voor het geel. Maar als ik het verlies, ga ik toch proberen te genieten."

Steels kan niet inschatten waar de Fransman over een week staat in het klassement. "Het kan eindigen op twintig minuten, maar ook op het podium, ik weet het echt niet."

STER reclame