De helikopter die nieuwe Feyenoorders naar De Kuip brengt Pro Shots

Na een trainingskamp in Oostenrijk, afgelopen week, is de selectie van Feyenoord weer terug in Nederland. Precies op tijd voor de Open Dag die vandaag op het programma staat. Ongetwijfeld zal het publiek daar in groten getale op afkomen en klappen voor de spelers, maar de verwachtingen voor dit seizoen zullen niet al te hoog zijn.

Want het is onrustig in De Kuip. Met name op bestuurlijk gebied is de Rotterdamse club de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws. Na het vertrek van Jan de Jong, eerder deze week, heeft Feyenoord geen algemeen directeur meer. En de positie van technisch directeur is al enige tijd tijdelijk bezet door Sjaak Troost omdat er voor die functie nog altijd geen (andere) geschikte kandidaat gevonden is.

Aan trainer Jaap Stam de schone taak om de rust rond zijn ploeg te bewaren en die zo goed mogelijk klaar te stomen voor de competitie. Een elftal dat op het oog niet sterker is geworden na afgelopen seizoen.

2007: De nieuwelingen Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland, Andwele Slory, Nuri Sahin, Michael Mols, Luigi Bruins, Tim de Cler en Roy Makaay ANP

Traditioneel worden nieuwe spelers tijdens de Open Dag altijd met een helikopter De Kuip ingevlogen om vervolgens gepresenteerd te worden aan het publiek. Vandaag zal het niet anders zijn, maar uit de buik van het toestel zullen niet veel spelers met grote namen stappen.

Want naast Stam zullen alleen Liam Kelly (overgekomen van Reading), Luciano Narsingh (transfervrij) en Nick Marsman (transfervrij) te bewonderen zijn. Tegenover hun komst staat het vertrek van de sterkhouders Robin van Persie (gestopt), Tonny Vilhena (FK Krasnodar) en Jordy Clasie (onbekend).

'Achterban blij met vertrek beleidsbepalers'

"Feyenoord staat er gewoon niet goed voor", vertelt Arman Avsaroglu, Feyenoord-watcher van de NOS. "De selectie is verzwakt ten opzichte van vorig jaar. En met het mogelijke vertrek van Steven Berghuis moet ook dat gat nog worden opgevuld. Hetzelfde geldt voor Nicolai Jørgensen, die nu geblesseerd is."

"Het publiek wordt fatalistisch", aldus Avsaroglu. "Ze zien dat goede spelers zijn gegaan en dat er weinig goede vervangers zijn gehaald. Een deel van de achterban zal dan ook wel blij zijn met het vertrek van de beleidsbepalers."

Het zal de pret overigens niet drukken voor de fans vandaag in en rond De Kuip. Want met het uitgebreide programma ben je de hele dag onder de pannen in Rotterdam-Zuid. De Open Dag van Feyenoord is in Rotterdam dan ook een begrip.

"De Open Dag is altijd vol met tradities, zoals natuurlijk de helikopter", aldus Avsaroglu. "Maar het is niet meer wat het geweest is. Er zitten niet heel spectaculaire mensen in de helikopter. Toch blijft het altijd wel een Feyenoord-feestje en er komt genoeg volk op af."

Open Dag 1997: Van Bronckhorst, Boateng en Fraser rappen op podium

En dat zal vandaag ongetwijfeld veel oog hebben voor Steven Berghuis. Na het stoppen van Robin van Persie is de aanvaller een van de populairste spelers in de selectie. Hij zal een hoop handtekeningen moeten uitdelen en selfies moeten maken.

Misschien doet hij dat wel voor het laatst in en rond De Kuip. Want ook rond Berghuis is het onrustig. PSV wil de international maar al te graag inlijven en de aanvaller zou zelf een transfer ook wel zien zitten. Maar vooralsnog houdt Feyenoord hem aan zijn contract.

Tot opluchting van menig fan die vandaag alle onrust hoogstwaarschijnlijk even wil laten voor wat het is. De regel 'je zoekt een plaatsje in de zon' uit het lijflied 'Hand in hand kameraden' van de Rotterdammers zal vandaag voor velen van toepassing zijn.

STER reclame