NOS NieuwsAangepast

Productie Saab tijdelijk stilgelegd

De handel in het aandeel Spyker Cars is vanochtend een paar minuten stilgelegd, nadat de koers 18 procent was gedaald. Oorzaak waren speculaties over nieuwe problemen bij autobouwer Saab, waarvan Spyker Cars de eigenaar is.

Gisteren werd de productie in de Zweedse fabriek stilgelegd, omdat er te weinig onderdelen waren. Saab-topman Victor Muller bevestigt dit, maar verzekerde dat er vandaag weer auto's van de band rollen.

Hypergevoelig

Volgens de Zweedse vakbond FKG werd de productie stilgelegd, omdat Saab zijn rekeningen niet kan betalen. Muller zegt dat er alleen sprake is van een transporteur (DB Schenker, zo blijkt) van onderdelen die beter betaald wil krijgen.

"Saab is in Zweden een hypergevoelig onderwerp. Er wordt van een mug een olifant gemaakt", zegt een woordvoerder. De Zweedse overheid staat garant voor een belangrijke lening van 400 miljoen bij de Europese Investeringsbank, terwijl het nog niet goed gaat met het bedrijf. Dat bleek vorige week nog uit de jaarcijfers.

Antonov

Vorig jaar redde de Nederlandse ondernemer Victor Muller het automerk van de ondergang. Eigenaar GM wilde het bedrijf failliet laten gaan, omdat het al jaren verliesmakend is. Muller hoopt tegen 2012 uit de rode cijfers te zijn.

Muller geniet de financiële steun van de Russische ondernemer Vladimir Antonov. Hij zou een belangrijke geldschieter zijn geweest bij de overname van Saab, maar GM wou hem niet betrekken bij de deal omdat hij werd verdacht van banden met de georganiseerde misdaad.

Nu zijn naam gezuiverd lijkt, laat Antonov weten dat hij Saab-aandeelhouder wil worden. De Zweedse regering en GM moeten daartoe wel nog hun goedkeuring geven. Onlangs maakte de investeerder al bekend dat hij de sportwagentak van Spyker wil kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl