hagelstenen op Goeree-Overflakkee
NOS NieuwsAangepast

Zware onweersbuien met hagel en windstoten, code oranje voorbij

Het KNMI heeft vanmiddag voor een korte periode code oranje afgekondigd voor de provincie Zuid-Holland. Aanleiding voor de weerwaarschuwing was een bui waaruit heel lokaal hagelstenen van twee tot vier centimeter groot vielen.

Voor de eerste helft van de avond gold nog code geel voor vrijwel heel Nederland. Dat had te maken met zware onweersbuien met hagelstenen van ongeveer 2 centimeter groot en ook forse windstoten.

Korte tijd

De waarschuwing van het KNMI voor code oranje werd gegeven omdat een bui zich in korte tijd zeer sterk ontwikkelde en er waarnemingen waren van grote hagelstenen.

"In zo'n bui wordt een druppel door de luchtstroming omhoog gestuwd en komt boven de nulgradengrens", zegt meteoroloog Peter Kuipers Munneke. "Daar bevriest de druppel, valt een stukje naar beneden en wordt dan opnieuw omhoog gestuwd. Dat gebeurt verschillende keren en elke keer wordt zo'n hagelsteen een stukje groter."

Uiteindelijk valt de hagelsteen richting aarde. "Maar omdat de nulgradengrens zich op een aantal kilometers hoogte bevindt, duurt het even voor de hagelsteen beneden is. In die tijd smelt-ie ook gedeeltelijk", zegt Kuipers Munneke.

"Dat betekent dat een hagelsteen die 4 centimeter groot is als de aarde wordt bereikt, veel groter was toen hij begon aan de tocht naar beneden."

Treinverkeer

Het slechte weer was van invloed op het spoor. Door blikseminslag reden er geen treinen tussen Helmond en Horst-Sevenum en tussen Ommen en Hardenberg. Die problemen zijn verholpen.

Op sociale media werden verschillende video's van de hevige hagelbuien gedeeld:

Felle hagelbui in Zuid-Holland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl