Getty geeft Goudstikker kunst terug

Aangepast

Het Getty Museum in Los Angeles geeft een schilderij van Pieter de Molijn terug aan de nabestaanden van kunsthandelaar Goudstikker. Hij was in de jaren 30 de grootste kunsthandelaar van Nederland.

Goudstikker kwam in de oorlog om bij een vluchtpoging. Zijn grote collectie schilderijen kwam in handen van de nazi's. Na de oorlog raakten de werken verspreid over de wereld of werden in beslag genomen.

Het Amerikaanse Getty Museum verwierf het schilderij uit 1640 op een veiling in de jaren 70. Het museum wil niet zeggen hoeveel er destijds voor het doek, dat nooit is tentoongesteld, is betaald.

Oude meesters

De nabestaanden van Goudstikker zijn al decennialang bezig om zoveel mogelijk schilderijen terug te krijgen. In 2006 gaf de Nederlandse regering er 202 terug aan erfgename Marei von Saher, zijn schoondochter. Onder die schilderijen waren veel werken van oude meesters, zoals Salomon van Ruysdael, Jan van Goyen en Isaac van Ostade.

Volgens de advocaat van de nabestaanden hebben ten minste vier musea in Canada en de Verenigde Staten nog schilderijen uit de collectie van Goudstikker.

Hij hoopt dat zij het voorbeeld van het Getty Museum volgen en de doeken zullen teruggeven aan de familie. Volgens hem zijn er van de 1400 kunstwerken van Goudstikker nog 1000 in andere handen.