Omroep West

Ze weet waar ze zijn, maar kan niets doen. De vier kinderen van Rasha Saleh (28) zijn een maand geleden zonder toestemming door haar ex-man meegenomen naar Syrië. "Als ik naar Syrië ga, vermoordt hij me."

Saleh woont al bijna vier jaar in Nederland. Na wat omzwervingen kwam het gezin drie jaar geleden in Den Haag terecht. Het huwelijk viel uit elkaar. De twee jongste kinderen, van 2 en 3 jaar, bleven bij haar. De oudere kinderen, 5 en 7 jaar, gingen bij hun vader wonen. "Er is een bezoekersregeling", legt Saleh met behulp van een tolk uit aan Omroep West.

'Niet goed gecontroleerd'

Een maand geleden werden de kinderen, onder valse voorwendselen, door hun vader meegenomen. Pas een paar dagen later kreeg Saleh door dat er iets niet pluis was: toen bleek dat haar ex-man, met de kinderen, Nederland had verlaten.

"Vermoedelijk is hij via Duitsland en Griekenland naar Syrië gegaan. Hij belde zelfs nog vanuit Duitsland", vertelt de vrouw. Ze vraagt zich af hoe haar jongste kinderen de grenzen hebben kunnen passeren. "Mijn oudste twee kinderen hebben paspoorten, de jongste twee niet. Het is vreemd dat er kennelijk niet goed is gecontroleerd."

Saleh heeft nog altijd contact met haar ex-man. "Zo stuurt hij foto's door van de kinderen. Ze zijn nu in ons oude huis in Raqqa. Dat heb ik ook de politie en andere instanties laten weten, maar niemand kan iets doen."

Bedreigd

Ze laat haar telefoon zien met berichten en foto's van haar ex en de kinderen. In die berichten wordt ze ook bedreigd. "Als ik naar Syrië ga, vermoordt hij me", zegt Saleh. "Ik ga daar niet naartoe. Dat durf ik niet."

De kinderen zijn een maand geleden als vermist opgegeven door Saleh, maar de politie besloot pas vandaag een officieel vermissingsbericht te verspreiden. Eerder wilde de eenheid dat niet doen vanwege de privacy van de kinderen.

Het contact met de politie verloopt volgens Saleh moeizaam. "Wel heeft de Nederlandse politie me gisteren laten weten dat ze contact hebben gehad met de vader." Ook het contact met de politie in Syrië verloopt volgens Saleh stroef.

De politie bevestigt aan Omroep West dat er contact is met de vader. "Maar daar kunnen we verder niets over zeggen." De woordvoerder kon niet zeggen of er al contact was geweest met de autoriteiten in Syrië. "Dat ligt nogal moeilijk."

STER reclame