Ruud Jacobs in Madremanya in de buurt van Girona in 2011 EPA

Jazzbassist en muziekproducent Ruud Jacobs (81) is overleden. Dat heeft zijn familie aan persbureau ANP laten weten.

Jacobs werd geboren in Hilversum en maakte al op jonge leeftijd kennis met de saxofoon, de contrabas en de jazz. Begin jaren 50 richtte hij samen met zijn broer Pim het Trio Pim Jacobs op.

Toen hij negentien was, vertrok hij naar de Verenigde Staten. Hij speelde op het Newport Jazz Festival met Louis Armstrong en daarna met veel andere groten uit de internationale jazzwereld. Het Trio Pim Jacobs bleef een constante factor. Het trio trad vaak op als begeleidingsband van de vrouw van Pim, Rita Reys. Jacobs produceerde ook filmmuziek, platen en cd's.

Rita Reys en Ruud Jacobs bij een optreden in Carré, in 2002 ANP

"Ruud keek met vreugde terug op de vele hoogtepunten in zijn meer dan zes decennia omspannende carrière", zei de familie tegen het ANP. "De waardering die hem wereldwijd ten deel viel van vele collega-musici, de samenwerking met hen, en de mooie vriendschappen die daaruit voortkwamen, vervulden hem met dankbaarheid."

Ruud Jacobs was de partner van zangeres Liselore Gerritsen. Hij wordt volgende week donderdag begraven in zijn woonplaats Nieuwkoop.

STER reclame