Rohan Dennis Reuters

Wat is er aan de hand met Rohan Dennis? De Australiër stapte tijdens de twaalfde etappe uit de Tour de France, nota bene daags voor de individuele tijdrit, waar de wereldkampioen tijdrijden als gedoodverfde winnaar aan de start zou staan.

En nog altijd zijn de redenen van Dennis om in de remmen te knijpen onduidelijk. Ook bij zijn ploeg Bahrain-Merida tasten ze in het duister.

"We hadden hoge verwachtingen van Rohan in de tijdrit. Het is zijn beslissing om te stoppen", vertelt teammanager Gorazd Stangelj. "We hebben hem nog aan de telefoon gehad, maar hij zei: 'Ik wil niet praten'. Ik weet verder niets."

Bahrein-Merida-teambaas Stangelj over Dennis: 'Het was zijn beslissing te stoppen'

Wat is er donderdagmiddag nou precies gebeurd? De twaalfde Tourrit was omstreeks half drie ruim 120 kilometer onderweg toen Tourorganisatie ASO een opvallende melding deed: abandon Rohan Dennis.

De wereldkampioen tijdrijden was nog niet opgevallen deze Ronde van Frankrijk, maar sprak voor de start nog over zijn kansen in de tijdrit van vrijdag in Pau.

Van de radar

Maar zover zal het dus niet komen. Dennis was na zijn opgave zelfs even zoek en direct werd door de buitenwacht gezocht naar een oorzaak, maar ook Bahrain-Merida kon de lucht niet klaren.

"Wij starten onmiddellijk een onderzoek, maar doen verder geen uitspraken totdat we duidelijkheid hebben over wat er is gebeurd met Rohan Dennis", meldde de ploeg op Twitter.

In de tussentijd werd Dennis' fiets door journalisten wel gespot bij de bus van Bahrain-Merida, met daarin de hoofdpersoon in kwestie. Even later ging de 29-jarige renner, geflankeerd door zijn manager en een medewerker van de ploeg, ervandoor.

En dus kon het gissen naar de beweegredenen van de Australiër beginnen. Lag het aan zijn fysieke gesteldheid? "Nee, zijn conditie was goed genoeg voor de Tour", verzekerde Stangelj, die na de finish werd ondervraagd door veel verslaggevers.

Ook gingen er geruchten dat Dennis op de ochtend voor de start "onenigheid" had met de ploegleiding. Maar, zo vertelt Stangelj: "Voor zover ik weet, was er geen onenigheid. Ik heb nog nooit een felle discussie met hem gehad."

'Tijd om lucht te klaren'

De manager en voormalig Sloveens wielrenner wil nu snel met Dennis om tafel. "We moeten in het hotel met hem tot een antwoord komen. Het is nu dan ook te vroeg om over consequenties te praten, het is nu tijd om de lucht te klaren."

Tristan Hoffman, een van de ploegleiders van het team, bleef graag buiten de discussie. "Ik weet niets, dit komt voor mij ook als een verrassing. Er waren zeker geen problemen met de renners onderling", hield Hoffman vol, om vervolgens toch maar weer te verwijzen naar Stangelj. "Hij is de grote baas."

STER reclame