De door brand getroffen tekenfilmstudio Kyoto Animation Co.
NOS NieuwsAangepast

Zeker 33 doden bij brandstichting in Japanse tekenfilmstudio

Bij een grote brand in een Japanse tekenfilmstudio in Kioto zijn zeker 33 doden gevallen. Tenminste 36 mensen liepen verwondingen op, van wie tien er slecht aan toe zijn. Ook worden nog veel mensen vermist. De brand is inmiddels geblust; brandweerlieden doorzoeken de drie etages om achtergebleven lichamen te bergen.

Er waren 73 mensen in het gebouw aanwezig, toen een man halverwege de ochtend het gebouw binnendrong en daar een brandbare vloeistof verspreidde, waarschijnlijk benzine. Volgens ooggetuigen riep de man daarbij "Sterf!"

Er zouden ook messen in het pand zijn gevonden. "Dat suggereert heel veel woede", zegt correspondent Kjeld Duits vanuit Tokio. "Hij schijnt ook iets gezegd te hebben over dat hij boos is omdat dit bedrijf plagiaat zou hebben gepleegd."

De aanslagpleger, die zelf lichtgewond raakte, werd in de kraag gevat door een medewerker en aan de politie overgeleverd, aldus Duits. De 41-jarige man heeft nooit gewerkt bij de tekenfilmstudio.

Het motief van de brandstichter is nog onduidelijk. Maar Hideaki Hatta, directeur van Kyoto Animation Company, zegt tegen de Japanse publieke omroep NHK dat hij de laatste tijd dreigmails heeft ontvangen. "Ze waren gericht aan ons kantoor. Er stond in dat we moesten sterven."

Grote brand in Japanse tekenfilmstudio

In de studio worden populaire Japanse animatieseries voor tv gemaakt. "Kioto is een bekende naam in de anime-wereld", aldus Duits. "Vooral de serie K On! is beroemd. Fans van de serie reageren geschokt."

De tekenfilmstudio is vooral bekend geworden door een herkenbare tekenstijl, legt Marlon Teunnissen, kenner op het gebied van anime, uit. "Ze tekenen heel gedetailleerd, en maken de karakters schattig."

Die stijl is in de anime-wereld heel bekend. "De studio is momenteel een van de populairste in Japan. Hun titels zijn ook populair."

De Japanse premier Abe veroordeelde op Twitter de aanslag die hij betitelde als "te afschuwelijk voor woorden". Hij betuigde ook zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

Zeldzaam

Brandstichting komt vaker voor in Japan, zegt Duits. "Zo'n 1000 keer per jaar. Vaak bij restaurants en pachinko gokhuizen, dan zit meestal de georganiseerde misdaad erachter. Een brandstichting bij een tekenfilmstudio, helemaal in zo'n groot gebouw, is best zeldzaam."

De aanslag in Kioto is het dodelijkste incident in Japan sinds 2001, toen 44 mensen omkwamen bij een brand - eveneens aangestoken - in een uitgaanswijk in Tokio. De brandstichter is nooit gepakt. Vijf huiseigenaren zijn veroordeeld omdat ze zich niet aan de voorschriften voor brandpreventie hielden en ze banden hadden met een criminele organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl