NOS Voetbal

Overmars roept UEFA op tot meer bescherming van clubs: 'Doe er iets aan'

Ajax-directeur Overmars doet oproep aan UEFA

Ajax-directeur Marc Overmars vindt dat er vanuit de Europese voetbalbond UEFA meer sportieve bescherming moet komen voor clubs die goed presteren in Europa. Ajax reikte vorig seizoen tot de halve finales van de Champions League, maar moet deze zomer desondanks twee voorrondes overleven om zich wederom te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

"Dat is ongelofelijk, daar moet iets aan gedaan worden", zegt Overmars. "Wij spelen over drie weken onze belangrijkste wedstrijd en een paar internationals zijn nu nog op vakantie. Ik geloof dat de hoge bazen bij de UEFA en de FIFA ook continu roepen: 'kijk eens naar de situatie van Ajax'. Nou, doe er dan alsjeblieft wat aan", roept Overmars op.

Ajax is momenteel op trainingskamp in Oostenrijk, waar het zich voorbereidt op het nieuwe seizoen. Internationals Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, André Onana, Nicolás Tagliafico en David Neres ontbreken nog, vanwege hun deelname aan de Afrika Cup of de Copa América.

Transfermarkt

Naast hun afwezigheid, is het ook maar de vraag of een aantal andere spelers komend seizoen nog in Amsterdam voetbalt. Vooral rond Donny van de Beek, Ziyech en Neres valt er nog beweging te verwachten. Overmars: "Donny zit nu een jaar of drie, vier bij de selectie. Die zegt ook weleens dat het leuk zou zijn om eens verder te kijken. Maar we willen hem natuurlijk graag behouden."

Donny van de Beek is een van de spelers die mogelijk nog vertrekt bij Ajax

"De komende weken gaan we met een aantal spelers en hun zaakwaarnemers om de tafel zitten. Want we willen wel duidelijkheid hebben voor een bepaalde datum. Het liefst zo snel mogelijk", zegt Overmars.

Aan de andere kant is Ajax ook druk bezig om spelers naar Amsterdam te halen. De clubkas is goed gevuld door de transfers van Frenkie de Jong naar Barcelona voor minimaal 76 miljoen euro en Matthijs de Ligt naar Juventus voor naar verluidt 70 miljoen.

Overmars: "Veel geld maakt ook lui, zegt men. Dus we moeten wel blijven opletten. We weten waar we staan. Ajax is niet het Bayern München van Nederland. Bayern kan spelers voor vier of vijf jaar aan zich binden. Hier kriebelt het bij spelers na twee of drie jaar om te vertrekken."

Overmars: 'Ajax zal geen Bayern München worden'

De vergelijking met Bayern wordt ook gemaakt, omdat die club de laatste jaren vaak de beste spelers van de concurrentie heeft weggekocht. Bayern werd daardoor sterker, de tegenstanders zwakker.

Maakt Ajax PSV sterker of zwakker?

Voor Ajax geldt Steven Bergwijn, aanvaller van PSV, als potentieel doelwit. "Maar misschien moeten we PSV wel zo veel betalen, dat je ze daardoor juist sterker maakt", zegt Overmars desgevraagd. "We hebben nog een flinke periode te gaan wat betreft transfers. We moeten het de komende weken gaan zien."

Als opvolger voor De Ligt is de Mexicaan Edson Álvarez in ieder geval in beeld. "Er gaat nog wel het een en ander gebeuren achterin. Álvarez is een goede kandidaat", bevestigt Overmars.

De vraag is wel of het aankopen van spelers niet ten koste gaat van de ontwikkeling van de eigen Ajax-jeugd. Volgens Overmars is daar geen sprake van. "De lat ligt een stukje hoger, we willen in Europa weer meedoen. Maar wij proberen altijd de jeugd een plek te geven. En er gaan veel spelers weg. Om dat op te vangen, moet je ook spelers terughalen."

Overmars content met 'winnaar' Ten Hag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl