Veel jongeren slachtoffer digitale criminaliteit
Afgelopen jaar zijn 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer geworden van digitale criminaliteit, oftewel een kleine 9 procent van alle internetgebruikers.
Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de politie, waar 38.000 mensen aan meededen. De meeste slachtoffers kregen te maken met vermogensdelicten, zoals fraude bij online aankopen.
Vooral jonge internetgebruikers, tussen 12 en 25 jaar, waren slachtoffer van digitale criminaliteit (12 procent). Van de groep 65-plussers was maar 4 procent slachtoffer.
Het aantal slachtoffers is gelijk onder mannen en vrouwen. Wel krijgen mannen vaker te maken met vermogensdelicten en vrouwen met zaken als laster, stalking en bedreigingen ('interpersoonlijke incidenten').
In het onderzoek is ook gevraagd of slachtoffers aangifte hebben gedaan. In geval van fraude bij online aankopen en identiteitsfraude zonder financiële schade deed een kwart dat.
Mensen die gehackt worden, laten het er bijna altijd bij; slechts 3 procent deed aangifte. Onder slachtoffers van laster, stalking of bedreigingen ging 10 procent naar de politie. Als redenen om geen melding te maken werden genoemd: het helpt niet of het is niet belangrijk genoeg.