Vliegbasis Volkel
NOS Nieuws

Publiek geheim na blunder zwart-op-wit: kernwapens in Volkel

Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Wat al jaren werd verondersteld, is per abuis ook in een officieel document van de NAVO beland.

Uit het document, een conceptrapport van de Parlementaire Assemblee van de NAVO getiteld A new era for nuclear deterrence? Modernisation, arms control and allied nuclear forces, blijkt dat de VS binnen de NAVO ongeveer 150 kernwapens bij Europese bondgenoten heeft opgeslagen. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen, die het conceptrapport kreeg van een Vlaamse parlementariër van de partij Groen.

Naast Volkel worden Kleine-Brogel (België), Büchel (Duitsland), Aviano en Ghedi-Torre (Italië) en Incirlik (Turkije) genoemd. De wapens, met name B61-vrijevalbommen, kunnen door zowel Amerikaanse als geallieerde vliegtuigen worden afgeworpen.

Het gaat om een conceptrapport dat werd opgesteld door het Defense and Security Committee van het NAVO-parlement. Het verscheen in april en werd op 1 juni besproken tijdens een plenaire sessie in Bratislava. Daar was de Groen-parlementariër bij aanwezig. Het document werd vervolgens op 11 juli aangepast en de definitieve werd online geplaatst.

Na die aanpassing verdween onder meer de verwijzing naar Volkel uit het rapport. In plaats daarvan staat er nu: "Vaak genoemde Europese bondgenoten met dergelijke vliegtuigen (voor B61-kernbommen, red.) zijn België, Duitsland, Italië, Nederland en Turkije."

De aanwezigheid van kernwapens in Volkel werd al jaren verondersteld. Het Nederlandse kabinet heeft dat echter nooit bevestigd of ontkend. Oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt gaven in 2013 wel toe dat op vliegbasis Volkel kernwapens liggen opgeslagen. Het zou gaan om 22 B61-atoombommen.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft naar aanleiding van het nieuws Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken. Hij roept het kabinet op transparanter te zijn over de aanwezigheid van kernwapens in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl