Ursula von der Leyen in het Europees Parlement
NOS Nieuws

Beoogd commissievoorzitter Von der Leyen deelt plannen met kritisch parlement

In de nieuwe Europese Commissie moeten net zoveel vrouwen als mannen komen, Europa moet het eerste continent zijn dat klimaatneutraal wordt en er worden geen concessies gedaan als het gaat over de rechtsstaat. Ursula von der Leyen, de kandidaat om voorzitter van de nieuwe Europese Commissie te worden, kwam vanochtend in het Europees Parlement met een waslijst aan plannen in haar toespraak. Het parlement stemt vandaag over haar benoeming.

Volg de gebeurtenissen in Straatsburg in ons liveblog.

Von der Leyen wil een zogenoemde 'Green Deal', afspraken om eerder dan afgesproken de klimaatdoelstellingen te halen. Er was de laatste dagen veel kritiek van met name de Groenen in het parlement dat ze niet ambitieus genoeg is op klimaatgebied. In haar toespraak vertelde ze het parlement dat ze er een schepje bovenop wil doen.

"Laten we proberen om Europa als eerste continent klimaatneutraal te maken in 2050. Ik ben voor een Europese CO2-belasting." Verder wil ze dat er veel geld via de Europese Investeringsbank wordt gebruikt om de klimaatmaatregelen te nemen en betaalbaar te houden.

De kritiek uit sociaaldemocratische hoek probeerde ze te pareren door voor een Europees minimumloon te pleiten, net als eerder Frans Timmermans (PvdA), "Ik vind het onacceptabel dat er nog steeds veel jongeren, onze toekomst, werkloos zijn."

Von der Leyen zei blij te zijn dat er eindelijk een vrouwelijke kandidaat is voor het voorzitterschap:

Von der Leyen: eindelijk is er een vrouw kandidaat-voorzitter

Vooraf was door verschillende partijen gewaarschuwd dat Von der Leyen niet te toegevend moest zijn op het gebied van de rechtstaat. "Er kan geen compromis gesloten worden als het gaat om het beschermen van de rechtstaat", reageerde ze op die kritiek. "Vrouwe Justitia is blind en dat moeten we zo houden, zodat er onafhankelijke rechtspraak blijft. Ik ben een ongenaakbare tegenstander van wie onze Europese waarden wil afpakken."

En ook over dat andere omstreden thema (migratie) wil Von der Leyen geen compromissen sluiten. "We hebben de plicht om mensen op zee te redden." Maar er moet meer gebeuren, volgens de kandidaat-voorzitter. De nieuwe commissie komt in de eerste honderd dagen met een nieuw migratiepact, waarin het niet alleen gaat over redden, maar ook over de opvang en verdeling van asielzoekers over de Europese Unie.

Het meeste rumoer ontstond op het moment dat Von der Leyen over de brexit begon. Ze wil de vertrekdatum van 31 oktober best uitstellen als er meer tijd nodig is voor de Britten. Die opmerking leidde tot veel geschreeuw in de bankjes van de door Nigel Farage geleide brexit-partij. "We zullen niet voor iemand stemmen die een nieuw soort van communisme wil introduceren."

Von der Leyen reageerde daarop koeltjes: "Ik had ook niet gerekend op een stem van iemand uit uw fractie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl