ANP
NOS Nieuws

Openwaterzwemmer Weertman zevende op WK, ticket Spelen binnen

Openwaterzwemmer Ferry Weertman is op de WK in Zuid-Korea zevende geworden op de 10 kilometer. De Duitser Florian Wellbrock was de snelste, voor de Fransman Marc-Antoine Olivier en de Duitser Rob Muffels.

Weertman (27) pakte in 2017 nog de wereldtitel, maar dit keer kwam hij tekort. Wel plaatste hij zich met de zevende plek voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Daarvoor moest hij in de top-10 eindigen. Bij de Spelen in 2016 in Rio de Janeiro pakte de Nederlander goud op de 10 kilometer.

Bekijk hieronder de reacties van Ferry Weertman en coach Marcel Wouda:

"Ik ben blij met mijn kwalificatie, maar had graag meer gewild", zei Weertman na afloop. "Ik voelde me goed, maar ik bleef iedere keer een beetje hangen. Ik had moeite om naar voren te komen, hoewel ik niet langzamer zwom dan normaal."

Geen risico

Weertman had vooraf gezegd dat plaatsing voor de Spelen voor hem het belangrijkste is. Hij wilde naar eigen zeggen niet het risico nemen dat hij zou instorten en alsnog buiten de top-10 zou eindigen.

"In de laatste vijfhonderd meter vielen wat mensen af en op het eind had ik graag via de linkerkant naar de finish gezwommen. Dat was korter. Ik zwom mijn eigen lijn, maar ik kwam niet die kant op. Ik kon nergens meer heen in een turbulente finale."

Bekijk hieronder de reportage die we onlangs maakten over Ferry Weertman in aanloop naar het WK:

Weertman kijkt uit naar WK in zee: 'Ik houd wel van een beetje onrustig water'

Schoonspringster Celine van Duijn heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen. De 26-jarige Amersfoortse haalde bij de WK de finale op de 10-metertoren, waarmee ze een ticket naar Tokio verdiende.

Geen finale De Brouwers

Het zit de synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer niet mee op de WK. De tweeling greep dinsdag net naast een finaleplaats in de vrije uitvoering bij de duetten.

De 20-jarige zusjes eindigden in de voorronde als dertiende en die klassering behaalden ze ook al eerder deze WK in de technische uitvoering. De beste twaalf plaatsten zich voor de finale.

Deel artikel: